Index Vakbarát Hírportál

A nyugalmazott váci püspök bocsánatot kért a Bese-ügy miatt

2024. szeptember 24., kedd 06:31

A Bese-ügyet a katolikus egyház közös felelősségének tekinti Beer Miklós egykori váci püspök. Elmondta, szerinte mi vezetett ahhoz, hogy az egyházban szerepet vállaló papok nem feltétlenül alkalmasak hivataluk ellátására.

Beer Miklós nyugalmazott váci püspök szerint a Bese-ügy a katolikus egyház közös felelőssége, emellett úgy gondolja, hogy a paphiány oda vezetett, hogy az egyház nem figyel megfelelően az alkalmasság kritériumaira, míg a papok eltartási szerződések révén történő magánvagyon-gyarapodása ellen könnyen felléphetnének az egyházi vezetők – írja a Magyar Hang.

Beer Miklós bocsánatot kért mindazoktól, akik megbotránkoztak és akiknek fájdalmat okoztak a történtek. Arról is beszélt, hogy szerinte a papok magánvagyon-gyarapodásán sokat segítene, ha szabályként bevezetnék, hogy eltartási szerződést csakis püspöki beleegyezéssel köthet egy pap, hiszen „az egyház hiteléről van szó”.

A lap megkereste Bábel Balázs kalocsai érseket is, aki azt üzente: a papság a szerzetesekkel ellentétben nem tesz szegénységi fogadalmat.

Nagy port kavart az ügy

Mint ismert, az utóbbi hetekben nagy port kavart Bese Gergő volt dunavecsei plébános ügye, akit Bábel Balázs érsek felmentett a papi szolgálat alól, miután kiderült, hogy a kormányközelinek tartott katolikus pap melegpartikon vett rész, melegpornó-felületen szerepelt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Miután a felvételek eljutottak az érsekséghez, Bese Gergőt szinte azonnal felfüggesztették.

A titulusától megfosztott plébános szerint nem véletlen, ami vele történt, ugyanis tőrbe csalták, naivságát kihasználták. Később a TikTokon tett közzé egy videót, amelyben arról beszél, hogy a továbbiakban csak Gergőként szeretné közelebb vinni az embereket Istenhez.

Rovatok