Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc lestricizte Magyar Pétert, a Tisza Párt elnöke meglepőt válaszolt

2024. szeptember 24., kedd 10:57

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kedden élőben jelentkezett be a közösségi oldalán, hogy elmondja, melyik fővárosi ügyben van igaza a Tisza Pártnak. A DK vezetője emellett lestricizte Magyar Pétert, amit a politikus sem hagyott annyiban.

Cikkünk frissült!

Gyurcsány Ferenc reggeli futása előtt úgy döntött, hogy élőben jelentkezik be Facebook-oldalán, hogy követőivel tisztázzon néhány kérdést. „Van olyan budapesti ügy, amiben igaza van a Tiszának? Mindjárt elmondom. Nézzétek meg a videót, és akkor megtudjátok” – olvasható bejelentkezése mellett, azonban a videót nem ezzel indította. Szerinte sokan félreértelmezték hétfői budapesti szövegét, amelyben kritizálta a Tisza Pártot és azt, hogy le akarják váltani a fővárosban eddig tevékenykedő politikusokat és tisztviselőket.

Aki sepregetni akar, az menjen a konyhába

A DK elnöke kijelentette, hogy szerinte nem lehet játszani az emberekkel, a közéletben nem ismert nevű állampolgárok sokaságával, valamint azokkal sem, akik valamilyen módon a közösséget szolgálták. „Nincs senkinek semmilyen erkölcsi felhatalmazása, hogy anélkül, hogy azt megmagyarázná, egyszerűen annyit mondjon, hogy kirugdalok mindenkit Budapestről. Ez disznóság, ez mocskos dolog, ilyet nem csinálunk” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. 

„Sepregetni akar, akkor menjen ki a konyhába!” – tette hozzá a DK elnöke. Gyurcsány Ferenc úgy látja, azzal, hogy a fővárosiak ismét megválasztották Karácsony Gergelyt, kimondták, hogy inkább rendben volt, ami eddig Budapesten történt, hiába nem tökéletes minden.

„Karácsony embereit most kirugdalni egymás után, csak azért, mert szolgálták az elmúlt 5 évben a várost, az énszerintem nincsen rendben” – magyarázta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke kiállt Karácsony Gergely eddigi főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus mellett, mivel nem érti, miért kellene őt leváltani.

„Mi a bűne? Az, hogy ért hozzá?” – tette fel a kérdést, majd kifejtette, hogy a cégvezetők között is vannak olyanok, akik tisztességesen végezték a munkájukat, és olyanok is, akik nem, de emiatt nem kell mindenkit kirúgni.

A DK elnöke úgy látja, hogy az, hogy a főváros annak ellenére működik, hogy a kormány „megpróbálta megfojtani”, az pont azoknak a személyeknek köszönhető, akiket Magyar Péterék most el akarnak távolítani.

Ez futtató fiúknak a k*rva tempója

– összegezte Gyurcsány.

Gladiátorharc lesz városvezetés helyett

A DK elnöke szerint nem teljesen világos, hogy a Tisza Párt ismeretlen hátterű, a fővárossal korábban nem foglalkozó politikusai egyáltalán nem jobbak a korábbi képviselőknél és városvezetőknél. Gyurcsány hozzátette: ha a Tisza Párt képviselői felülnek arra a vonatra, hogy „itt mindenkinek, mindig ki kell törnie a nyakát, akkor itt nem városvezetés lesz, hanem gladiátorharc”.

Amikor én baromi régen miniszterelnök lettem, akkor nem keresgéltem, hogy kik azok, akik a minisztériumoknál dolgoztak a Fidesz alatt is

– emlékezett vissza Gyurcsány, és hozzátette, hogy neki akkor a Fidesz valóban az ellenfele volt, most pedig nem mondható el, hogy Karácsony Gergely ellenfele lenne a Tisza Pártnak. Kiemelte, hogy nem az alapján kell eldönteni, ki vehet részt a városvezetésben, hogy kinek milyen párttagkönyve van.

Miben van igaza a Tisza Pártnak?

Hiába volt a bejelentkezés címe az, hogy a DK elnöke kifejti, hogy a Tisza melyik fővárosi lépésével ért egyet, erre nem került sor a 10 perces felvétel alatt, azonban a hiba feltűnt Gyurcsány Ferencnek is, aki kommentben válaszolt a saját maga kérdésére. „Na, közben meg azt nem mondtam el, hogy miben van igaza a Tiszának. Hát szerintem abban, hogy elnökük nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe. Szerintem ez helyes. Nem ez a dolga az elnöknek. Nem is kell ezt a döntést kritizálni” – írta Gyurcsány Ferenc.

Magyar Péter nem hagyta szó nélkül a „strici” jelzőt 

A Tisza Párt elnöke közösségi oldalán reagált, miután Gyurcsány Ferenc kedden lestricizte. 

Hazánk legújabb bestseller írója, az illegalitásból mostanában újra előbújt Gyurcsány Ferenc tegnap még csak kibicnek, ma már stricinek nevezett. Elnök úr, Semmi probléma, még mindig jobb ez így, mint amikor hazánkat k*rva országnak hívta

– hangsúlyozta Magyar Péter.

Kiemelte, hogy megérti, hogy „idegesek az óellenzék még megmaradt fővárosi sejtjei, hogy a budapestiek június 9-én megüzenték, hogy elég volt az eddigi mutyikból, és az azóta már őrizetben lévő baloldali politikusok által üzemeltetett közpénzszivattyúból, de ezért ne a választókra vagy a megválasztott képviselőkre haragudjon.” 

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc hagyja meg a főpolgármesternek azokat a döntéseket, hogy kit jelöl helyettesnek, vagy cégvezetőnek, és miként „gründol többséget” a közgyűlési előterjesztésekhez, mivel ez Karácsony Gergely hatásköre és a felelőssége.

Hozzátette, hogy a fentiektől függetlenül arra biztatja a DK elnökét, hogy „folytassa a héten kezdett hiperrealista videó sorozatát, ezzel is egy kis jókedvet csempészve a szürke hétköznapokba.” Magyar Péter utóiratként egy kérdést is feltett. A Tisza Párt elnöke arról érdeklődött, hogy „miért ír valaki álnéven krimit, ha még a könyv megjelenése előtt felfedi, hogy ő van az álnév mögött?”

Gyurcsány Ferenc értő mondatelemzést, és lexikont ajánlott Magyar Péternek

Gyurcsány Ferenc végül Magyar Péter Facebook-bejegyzése alatt, egy hozzászólásban reagált. „Kezdjük egy kevés kultúrával, úgy látom, van némi bepótolni való. Az írói álnév használata olyan gyakori, megszokott és elfogadott jelenség, hogy külön lexikona van. »Lásd: Magyar írói álnév lexikon« Aztán folytassuk azzal, hogy én nem Önt minősítem, hanem egy magatartást minősítek. Az értő mondatelemzés segít ebben” – hansúlyozta a DK elnöke. 

Mint írta, elfogadhatatlannak, és „kibickedésnek” tartja, hogy Magyar Péter elindult a választáson, majd „elhárítja a felelősséget, hogy részt vegyen a városvezetésben.” Gyurcsány Ferenc szerint azért, mert a Tisza Pártnak több szavazója van, „utálatos” és „fideszes” dolog úgy viselkednie, hogy mindenki más fogja be a száját.

Én Önnel ellentétben mindenkinek azt javaslom, hohy szólaljon meg Budapest dolgában is. Mert Budapest a miénk. Nem a főpolgármesteré, nem a Tisza párté. Pimaszkodásból még nem serkent időtálló teljesítmény. Feltéve, ha a Facebook-hörgést nem tekintjük annak” – jelezte hozzászólásában Gyurcsány Ferenc.

Magyar Péter csak röviden válaszolt a leírtakra. Mint írta:  jó tudni, hogy a polihisztorok köztünk élnek”.

A DK elnöke rendszeresen beleköt Magyar Péterbe

Gyurcsány Ferenc korábban az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában is felmerült, hogy Magyar Péter a DK-tól vonta el a szavazatokat a 2026-os országgyűlési választásokon. Gyurcsány Ferenc már ekkor kiemelte, hogy érdektelennek tartja a Tisza Párt eredményét, ugyanis „30 százaléka nagyon sok rohadék politikai tömörülésnek volt Európában a XX. században”. A DK elnöke azt is kijelentette, hogy a Tisza Párt ajánlata egy slim-fit Orbán–Fidesz-világ, valamint Magyar Pétert személyében és erkölcsileg is alkalmatlannak tartja. Mint mondta, a Tisza Párt alelnöke még egy minisztériumi osztályt sem vezetett, így ilyen alapon az „anyja is csinálhatna filmeket”. 

A két politikus közötti szócsata azóta sem csillapodott, Gyurcsány Ferenc vasárnap ismét beleállt Magyar Péterbe. A Demokratikus Koalíció elnöke pedig már júliusban is elmondta követőinek, hogy Magyar Péter a rossz, a DK pedig jó. „Bokszoló vagy pankrátor? Esetleg imitátor. Mit imitál? A Sors küldöttét. A Kiválasztottat. De olyan van már nekünk! Ugyan! Az előző hamis volt, ő az igazi – bódul a hódolat” – tette közzé a DK elnöke. 

Magyar Péter hamar feltűnt a hozzászólók között, majd kijelentette, hogy a haza hálás lenne, ha Gyurcsány Ferenc végre visszavonulna.

Rovatok