Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A Duna szent folyó, nem lehet megsérteni keresztbe épített gátakkal

2024. szeptember 24., kedd 18:33

Orbán Viktor miniszterelnök kedden este a TV2 Tényeknek adott exkluzív interjút, amelyben az elmúlt napok árvízi helyzetéről beszélt. Elmondta többek között, hogy mi segítette az idei, jól szervezett védekezést, hogy mi okozott nehézséget, de kitért arra is, hogy milyen nagy gazdasági tervei vannak. Utóbbiakról, mint mondta, szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is beszámol majd.

A miniszterelnök a TV2 csatornának adott exkluzív interjút kedd este. Elmondta, hogy Magyarország megvédte magát, és „sokadik alkalommal bizonyítottuk be saját magunknak, hogy Magyarország ezt meg tudja csinálni”. Orbán Viktor az árvízi helyzettel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a mostani vízügyesek jól átadták a korábbi árvizekkel kapcsolatos a tapasztalataikat. 

A miniszterelnök közölte, hogy végeredmény hirdethető, Magyarország–árvíz: 1:0, és bár az apadás szokott néha gondot okozni, most erre sem számítanak, mert az felgyorsult, és a legmagasabb vízállás két nappal hamarabb hagyja el az országot, mint amire számítottak. Kiemelte, hogy a vízügyesek fantasztikus munkát végeztek, de mint megjegyezte, a katonák, rendőrök is jól dolgoztak. Kitért arra is, hogy ez immár az ötödik árvíz, amely ellen a védekezést miniszterelnökként felügyeli, de az állam és az önkormányzatok közötti együttműködés a védekezésben most működött a legolajozottabban. Izgalmas pillanatként jelölte meg a Lajtánál a gát átvágását, és a víztömeg víztározóba engedését. Mint mondta, ilyet még nem kellett elrendelnie.

Helyzeti előnyünk van

A kormányfő szerint még valamikor Budapesttől déli irányban a védműveket jól megépítették, fent sokkal nehezebb a védekezés, mindig a felső szakasz a legnehezebb. Mint mondta, komoly szakmai kihívást jelentett a Dunakanyar, Esztergom és a Szigetköz védelme. Hozzátette, hogy most is ez volt a helyzet, sok helyütt nem lehetett előre védekezni, ezért sok szakaszt ideiglenes védművel kellett ellátni. 

Kiemelte, problémát okozott az is, hogy hullámtérbe építkeznek az emberek, mint például a Római-parton.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vízügy minden árvíz után elkészít egy írásos jelentést, amelyben megjelölik, mi működött, mi nem, 2013-ban is kaptak egy ilyet a vízügytől, ez alapján tudtak most készülni. Idén is készítenek ilyen listát. A Duna magyarországi szakasza egy különleges rész, mert gátakkal mindenhol be tudják állítani a vízszintet. Budapest az egyetlen, ahol ez nem oldható meg.

A Duna szent folyó, nem lehet megsérteni keresztbe épített gátakkal

– mondta a miniszterelnök.

Mindig vita van erről, de Orbán Viktor azok közé tartozik, aki ódzkodik ettől. Kifejtette, hogy a védekezésen felül az is segített, hogy mindig van két-három nap előnyünk a többi védekező országhoz képest. A csapadék nagyobb része ugyanis a hegyekben esik, így „ott a baj azonnal jelentkezik”, és mire ez a vízmennyiség Magyarországra érkezik, jobban fel lehet készülni a védekezésre.

„Müller Cecília tart rendet”

Orbán Viktor a dunai árvíz miatt az elmúlt napokban többször is a nyilvánosság elé állt, reggelente az Árvízinfón tartott élő sajtótájékoztatókat az operatív törzs részvételével, ahol beszámolt az árvízi védekezés aktuális helyzetéről. A keddi sajtótájékoztatón megjelent Müller Cecília is. Erről a miniszterelnök azt mondta, vannak közegészségügyi teendők, a Duna a csatornákba is befolyik ilyenkor. A vízzel érintkező ideiglenes védművek könnyen lehetnek fertőzöttek, ehhez van egy protokoll, Cecília tart rendet – közölte.

Az árhullám okozta károkról beszélve a miniszterelnök azt mondta, hogy a hullámtérbe építkezőket nem számolják a károk közé, de keletkezett néhány mezőgazdasági kár: szerencsére már túl voltunk a betakarításon.

A miniszterelnök elmondta, hogy a nagy tételt a védekezés költségei jelentik, ilyenkor sajnos vastagon fognak a ceruzák.

Az ország hatalmas munkát végzett. Ez egy nagy árvíz volt. Úgy marad meg a magyar történelemben, mint a Dunán tapasztalt egyik legnagyobb árvíz, és veszélyben voltunk

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Brüsszelben az ilyen segítségre szánt pénz, „olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája”.

„Képesnek kell lennünk Brüsszel nélkül megoldani a helyzetet, és előteremteni ennek a költségeit is. Ha valaki hajlandó ennek bizonyos részleteit fedezni, azt tisztelettel megköszönjük” – jelentette ki.

Átalakulóban a világgazdaság

A magyar gazdaságról szólva elmondta, hogy épp átalakulóban van a világgazdaság. A jövő nagy kérdése, hogy kinek sikerül ehhez jól alkalmazkodnia. Európa a miniszterelnök szerint ebben nem jár élen. De Magyarország jól érti ezt, tudja, hogy kihez kell alkalmazkodnia. Megvan a magyarokban az alkalmazkodóképesség.

Nekem van egy nagy tervem. Holnap az Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) be fogom mutatni egy előadás keretében 

– mondta el a miniszterelnök.

„A kétpólusú világgazdasági korszakban Magyarországnak meg kell őriznie és ki kell építeni a világgazdasági semlegességet” – tette hozzá.

Ahogyan azt a miniszterelnök korábban jelezte, kedden már csak „kikísérték” Magyarországról az árhullámot, amely a déli tetőzés után várhatóan elhagyja az országot. Orbán Viktor szerint a védekezés minden érintett szakaszon sikeres és szervezett volt, Győrtől Dunaszekcsőn át egészen Mohácsig.

(Orbán Viktor 2024. szeptember 21-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok