Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom év után lezárult a Bora Borán fogva tartott magyar nő ügye

2024. szeptember 25., szerda 12:55

Szerda reggel jogerősen is lezárult a 13 éve tartó, Bora Bora-ügyként megismert eljárás, amelyben a vád szerint egy magyar nőt koreai–japán férje fojtogatott, megerőszakolt, majd az útlevelét is elvéve Francia Polinéziában tartott fogva. A Fővárosi Törvényszék tanácsa megszüntette a férfi ellen az eljárást.

Második alkalommal  sem hozott marasztaló döntést S. I. L. ügyében magyar bíróság, ezúttal a Fővárosi Törvényszék tanácsa szüntette meg jogerősen is az eljárást azzal a koreai–japán férfival szemben, akit magyar felesége fogva tartásával és bántalmazásával vádoltak. Szerda reggel egy órán át magyarázta a tanács döntésének hátterét Csákvári Mária tanácselnök, amiből kiderült, hogy

A vádlottak padja ismét üresen maradt, így az indoklást a férfi nem hallgathatta meg. A legutóbbi tárgyaláson kiderült, hogy a férfi jelenleg Párizsban él, ő neveli a fiút, míg volt felesége, Patrícia Bora Borán maradt. A szerdai tárgyaláson ő sem vett részt, csupán szülei hallgatták végig a kimerítő indoklást.

Az ítélet ezzel jogerőre emelkedett, ellene már egyik fél sem nyújthat be fellebbezést.

A Fővárosi Főügyészség várja az írásban indokolt végzést, és vizsgálja, hogy van-e lehetősége rendkívüli perorvoslat benyújtására,

mondta megkeresésünkre Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Korábban is felmentették a vád alól

Első fokon – bizonyítottság hiányában – a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság korábban már felmentette S. I. L.-t, akit többek között erőszakos közösülés bűntettével vádolt az ügyészség. 

A bírósági iratok szerint a vádlott és a sértett 2007 februárjában New Yorkban ismerkedett meg egymással, majd 2008 júniusában Párizsban kötöttek házasságot. Később Tokióban telepedtek le, ahol 2009-ben megszületett közös gyermekük.

A vádirat szerint a férfi több alkalommal, többféle módon bántalmazta feleségét, annak terhessége idején, majd később kiskorú gyermekük jelenlétében is. A házaspár kapcsolatuk megmentése céljából a férfi javaslatára Bora Borára utazott, ahol azonban a férj ismét erőszakosan lépett fel a feleségével szemben. A nő és a gyermekük útlevelét is elrejtette, így ők nem tudták elhagyni az országot, ott-tartózkodásuk alatt pedig tovább folytatódtak a bántalmazások, a rendszeres megalázások.

A bíróság a hosszan elhúzódó bizonyítási eljárás végén felmentette a férfit, az indoklás szerint azért, mert az ellentmondásos bizonyítékok miatt nem lehetett megállapítani a bűnösségét. Az ítélet nem vált jogerőssé, mivel az ügyészség fellebbezett, a mostani, másodfokú ítélet azonban lezárta az ügyet.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok