Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt az iskolabusz Délegyházán, naponta másfél órát kell gyalogolniuk a gyerekeknek

2024. szeptember 26., csütörtök 10:42

Tizenkét év után megszűnik az iskolabusz Délegyházán. A szolgáltatás nélkül napi másfél órát gyalogolhatnak a gyerekek egy olyan úton, ahol még közvilágítás sincs. A járat újraindításához évi 35 millió forintos összegre lenne szükség.

Az iskolabusz megszűnéséről már augusztus elején tájékoztatta a szülőket a Délegyházi Hunyadi János Általános Iskola igazgatója. Az indoklás szerint az intézményt fenntartó Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ nem tudja tovább finanszírozni a szolgáltatást – írja a 24.hu.

A település földrajzi adottságai miatt a helyieknek nagy kerülőket kell megtenniük, hogy a központhoz eljussanak. Sétálva 40-50 perc, míg kerékpárral 20-25 perces út vezet az iskolához.

iskolabusz nélkül összesen másfél órát kell gyalogolniuk A gyerekeknek. Több helyen még közvilágítás és járda sincs kiépítve.

A szülők aggódva fogadták a hírt, ugyanis nem tudják, hogy a gyerekek hogyan tudnak majd biztonságban hazaérni, amíg ők dolgoznak. Többen anyagilag is támogatnák az iskolabusz működtetését, viszont ehhez évi 35 millió forintra lenne szükségük.

Riebl Antal, Délegyháza polgármestere elismerte, hogy iskolabusz nélkül hóban, sárban és fagyban közlekedhetnek a diákok még a téli hideg időben is. A Volánbusz igénybevétele sem megoldás, ugyanis a legközelebbi megálló szintén messze van az iskolától. 

Az intézményt fenntartó Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ a portál kérdésére elmondta, hogy 2019-től annak ellenére támogatták a busz fenntartását, hogy a jogszabályok nem kötelezték őket erre. Úgy tudják, hogy a szolgáltatást körülbelül 50 tanuló vette igénybe.

Reagált a Belügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után a Belügyminisztérium is reagált a történtekre. Mint írták: „a délegyházi iskolabusz szolgáltatás megszűnéséről nem a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ, hanem a település önkormányzata döntött. A helyi közlekedés szervezése – ide értve, hogy a tanulók eljuthassanak az iskolákba – önkormányzati feladat. Délegyháza esetében a tankerületi központ 2019 és 2024 között az önkormányzat kérésére ugyan átvállalta a szolgáltatás költségeinek 20 százalékát, azonban ennek további folyósításához a költségvetési felügyelő nem járult hozzá, mert a szolgáltatás biztosítása nem a tankerület, hanem az önkormányzat feladata.”

Rovatok