Index Vakbarát Hírportál

Magyar Péter a közmédiában járt, volt barátnője állításaira ott sem reagált érdemben

2024. szeptember 26., csütörtök 07:58 | aznap frissítve

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a közmédia vendége volt csütörtök reggel: az M1 stúdiójából közvetlenül a Kossuth rádióba ment. A politikus a köztelevízió Ma reggel című műsorában többek között beszélt a párt Fővárosi Közgyűlésben való képviseletéről, de a kórházi és egészségügyi problémákra is felhívta a figyelmet. Az M1-en valamennyire követhető volt az interjú, de a Kossuth rádióban Magyar Péter már a kérdéseket se várta meg, gyakorlatilag egyszerre beszélt a műsorvezetővel.

A pártelnök szerdán a közösségi oldalán jelentette be, néhány órával azután, hogy híveit a köztévé székháza elé hívta október 5-ére, máris lehetőséget biztosít neki a köztévé és a rádió, hogy beszéljen a Budapesttel kapcsolatos terveiről.

Az M1 erre a posztra azonnal reagált, közleményük szerint nem Magyar Pétert, hanem a Tisza Párt fővárosi képviselőit hívták be, de „Magyar Péter ragaszkodott önmagához”. A csatorna képernyőfotóval igazolta állításait, amin látható, valóban Ordas Eszternek szól a meghívás, aki válaszában ajánlja be maga helyett Magyar Pétert.

Magyar Péter az M1-nek elsőként azt emelte ki, hogy 218 nap után hívták meg a „148 milliárd forintból kitartott köztelevízióba”, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjeként. Kérdésre megerősítette, nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe. Szerinte 75 milliárd forintot vesz el a kormány a fővárostól évente az iparűzési adóból, de ennek ellenére összeomlott a magyar költségvetés.

Nekiment Karácsony Gergelynek

Magyar Péter felhívta a figyelmet a kórházi és egészségügyi problémákra. Magyar Péter szerint „göbbelsi propagandát tol” a köztévé. Szentkirályi Alexandra pedig „nevetséges” videókat gyárt a TikTokra, ahelyett, hogy egyeztetett volna a Tisza Párttal. Ugyanakkor Karácsony Gergelyt is bírálta: a „főpolgármester úr már jobban igényli az olimpiát, mint a kormány”, majd felsorolta, hogy mennyi és hány korábbi baloldali háttérember dolgozik jelenleg a Fővárosi Önkormányzatban. Magyar Péter kiemelte: Karácsony Gergely násztáncot jár a miniszterelnökkel az olimpiával és az árvízzel kapcsolatban.

A Tisza Párt elnöke szerint Kiss Ambrus és Tordai Csaba a Fővárosi Önkormányzat szürke eminenciásai. Majd annak is hangot adott, hogy a fővárosban gyakorlatilag minden hatáskör a főpolgármesternél van, ezen szerinte változtatni kell. Szerinte együttműködés van az óbaloldal és a kormány: „ebből van elege az embernek” az „Orbán-Gyurcsány-mutyiból”. „Kéz kezet mos, ebből van elege az embereknek, egy olyan országból, ahol kereszténynek, konzervatívnak hazudják magukat a vezetők.”

Van olyan édesanya, akinek másfél órát kell utaznia ahhoz, hogy szülni tudjon

– fogalmazott Magyar Péter az egészségügy korábban már általa bemutatott problémájáiról.

Szerinte a lényeges és fontos dolgokról egyáltalán nem beszél a köztévé. Majd később azt is kiemelte, hogy korábban már számtalanszor írt levelet köztévének, mégsem hívták be. Magyar Péter október 3-án sem hajlandó elmenni a 48 perc adásába. „Nekem nem az a feladatom, hogy a Karmelita palota valamelyik munkatársával vitatkozzak”, a Tisza Párt elnöke szerint neki Orbán Viktorral van dolga. Szerinte Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjúját Rogán Antal írja, úgy a műsorvezető kérdéseit, mint a miniszterelnök válaszait.

A Diákhitel-szerződésekkel kapcsolatban nem kívánt érdemben válaszolni, szerinte Hadházy Ákost kell erről kérdezni, és őt kell behívni ebben a témában. „Azt hittem, itt a közmédiában követik a megszólalásaimat... Trentin Balázzsal idén májusban találkoztam először”. Mint ismert, a Magyar Nemzet több szerződést is publikált, amelyek szerint Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként kötött egy bizonyos Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó céggel, aki most a Tisza Pártban tevékenykedik.

Magyar Péter azonban azt is hangsúlyozta, hogy a Diákhitel hirdetéseit éjjel kellett megjelentetniük a TV2-n – „több száz milliárdot költ a kormány az állami propagandára, önök erről nem szoktak beszélni”. Majd a Tisza Párt elnöke ezt követően kiemelte,

66 százalékos volt az élelmiszer-infláció Magyarországon, soha ilyen magas költségvetési hiány nem volt, az államadósság pedig az egekben, és „a gazdaság stagnál”.

Azt a kérdést is feltette, hogy hogyan sikerült 14 év alatt Magyarországot az EU legszegényebb és legkorruptabb országává tenni.

Vogel Evelinnel kapcsolatban annak adott hangot, hogy az Indexnek adott exkluzív interjút ugyanott írták, ahol vele szemben korábban felhozott vádakat. Magyar Péter továbbra is azt állítja: feljelentést tesz, mert 30 millióval zsarolta meg a volt szerelme. Szerinte havi 5 millió forintot kap Kubatov Gábortól ezért az interjúért. Azonban szerinte ennél sokkal fontosabb, hogy összeomlik a magyar gazdaság és a közszolgáltatások.

„Rossz Orbánt hívtak meg” a 48 perc adásába – zárta Magyar Péter, aki azt is kiemelte, hogy hazugság, hogy a Tisza Párt képviselőinek csak külföldi asszisztensei lesznek. Deutsch Tamás szerint egyetlen plenáris ülésen nem ment be. Gyürk Andrásról és más fideszes Brüsszelben dolgozó politikusról senki nem tud semmit.

A teljes videó itt tekinthető meg.

„A miniszterelnök úrral akarok vitatkozni”

A Kossuth rádióban is azzal kezdte, hogy 218 napig nem hívták meg a közmédiába. Magyar Péter szerint a fővárosi és a központi költségvetése a csőd szélén áll, és számos probléma van Magyarországon, amiről nem hajlandó beszélni a közmédia. „Négy meghívást kapott” – hívta fel erre a figyelmet a műsorvezető, de Magyar Péter szerint csak azért, mert októberben az Európai Parlamentben Magyar–Orbán-vita lesz.

„A Főváros ügyében hívtuk meg” – próbálta folytatni a műsorvezető, de Magyar Péter nem hallgatta meg a kérdést: majd megismételte a tévén már elmondottakat, szerinte Karácsony Gergely és Orbán Viktor egyeztet Budapest olimpiai rendezéséről, pedig a Tisza Párt elnöke szerint erről inkább népszavazást kellene tartani.

„A miniszterelnök úrral akarok vitatkozni” – válaszolta arra, hogy miért nem fogadta el a meghívást a 48 percbe.

Kiemelte, hogy a 705 képviselőből Deutsch Tamás hiányzott a legtöbbet az Európai Parlamentből. „Tudunk interjút készíteni?” – vágott közbe ismét a szerkesztő. „Itt ülnek a fideszes megmondóemberek” rendszeresen, akik szerinte viccet csinálnak a közmédiából – folytatta megállás nélkül Magyar Péter.

Arra kérdésre, hogy mi a Tisza Párt programja Budapesten, Magyar Péter felsorolásba kezdett. Kiemelte a BKK-rendészet megerősítését, továbbá azt, hogy új bérlakásprogramot szeretnének megvalósítani a fővárosban. Hozzátette: „Bécsben a lakosok 40 százaléka bérlakásokban él”. Ezeket abból a forrásból kívánja megvalósítani, amit a „kormány elvesz a fővárostól”. Magyar Péter szerint a szolidaritási adót alapítványoknak és közalapítványoknak adják vissza, ahelyett, hogy ténylegesen a szegényebb települések kapnák.

Kérdésre itt is hangsúlyozta, hogy Trentin Balázzsal most, idén májusban ismerték meg egymást. Így szerinte ennek az ügynek „semmi jelentősége nincs”. Magyar Péter szerint eddig minden helyreigazítást megnyert a közmédiával szemben.

A műsorvezető hosszú ideig nem tudta feltenni a kérdéseit, Magyar Péter csak sorolta – kérdés nélkül –, hogy Vogel Evelin hazudik. A Tisza Párt elnöke szerint a volt barátnője nem mond igazat, és „a pártunk erősebb, mint valaha”, azt viszont elismerte, a pártjából tagok mentek el.

Az elmúlt napok ismét botrányokkal voltak teli a Tisza Párt elnöke körül:

(Borítókép: Magyar Péter 2024. május 30-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok