Index Vakbarát Hírportál

Polt Péter felfüggesztetné Magyar Péter mentelmi jogát

2024. szeptember 26., csütörtök 12:26

A legfőbb ügyész amiatt kérte az Európai Parlament elnökétől, hogy indítványozza Magyar Péter képviselői mentelmi jogának a felfüggesztését, mert nyáron Magyar egy bulin elvette az őt videózó személy telefonját, ami szerinte akár lopás is lehet.

A lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként dr. Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél dr. Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – olvasható az ügyészség oldalán közzétett közleményben.

Polt azért függesztetné fel a Tisza Párt elnökének a mentelmi jogát, mert Magyar még június végén egy budapesti klubban szórakozott, ahol egy személy videót készített róla, ami miatt szóváltás alakult ki a politikus és e személy között. Az ügyészség szerint Magyar „hirtelen mozdulattal” vette ki a sértett kezéből telefonját, amit aztán zsebre is tett, majd a szórakozóhelyet elhagyva „a telefont szándékosan a Dunába ejtette”.

Mint a közlemény fogalmaz,

ez a magatartás a lopás bűncselekménye törvényi tényállásának a megvalósítására alkalmas.

Az ügyészség hozzáteszi, hogy a százezer forintot meghaladó értékű telefon végül működőképesen került vissza a sértetthez.

Polt ennek ellenére az Európai Parlament elnökéhez, Roberta Metsolához fordult, akitől azt indítványozta, a parlament függessze fel Magyar Péter mentelmi jogát.

Erre, mint érvel, azért lenne szükség, mert a büntetőeljárást csak így tudnák lefolytatni, ami „a tényállás részleteit” tovább tisztázhatná.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyar Péter még június 21-én keveredett szóváltásba egy meg nem nevezett személlyel a budapesti Ötkert szórakozóhelyen, amiért utóbbi videófelvételeket készített arról, ahogy a Tisza Párt jelenlegi elnöke – akkor még alelnöke volt – elment bulizni. Magyar és a videót készítő ezután összeszólalkozott, aminek a vége az lett, hogy Magyar állítólag elvette a telefont, amit a Dunába hajított.

Magyar az eset után arról beszélt, hogy csapdába csalták, és azt állította, hogy a férfi egy provokátor, aki régóta követte őket, és a célja az volt, hogy tönkretegye pártját. A Tisza Párt elnöke szerint többször is arra kérték, hogy hagyja abba a videózást, ugyanakkor ennek nem tett eleget, majd pedig „a fiatalok arcába kamerázott, vállalhatatlan trágárságokat kiabált felém, mindent elkövetett, hogy balhé legyen. Sajnos sikerrel járt”.

Magyar állítása szerint azután vette el a telefonját, hogy többszöri felszólítás ellenére sem hagyta abba a videózást. Szerinte a férfi ezután fizikailag fenyegetőzött, lökdösni kezdte Magyart és a vele szórakozókat is, majd pedig az utcán még fél óráig követte.

Később a TIsza Párt elnöke Facebook-oldalán fogalmazott meg négy kérdést, amelyből az első Polt Péterhez szólt.

Az ügyészség kezdeményezi az európai parlamenti mentelmi jogom felfüggesztését. Milyen gyors és »hatékony« tud lenni a Fidesz alapító Polt Péter...Tónival mi a szitu, legfőbb ügyész elvtárs?

írta a politikus.

Rovatok