Index Vakbarát Hírportál

Eddig 700 hallgató jelentkezett a „magyar Erasmusra”

2024. szeptember 26., csütörtök 12:15

Bár a kormány azt várta, hogy a Pannónia programban idén 8 ezer fő vehet részt, a programot kezelő Tempus Alapítvány adatai szerint ennek eddig a 10 százalékát sem sikerült elérni. A Pannónia program azt követően jött létre, hogy az Európai Tanács a korrupció miatt kizárta az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatóit az Erasmus-programból.

A Tempus Alapítvány által közölt adatok szerint a Pannónia programban részt vevők száma jócskán elmarad a kormány várakozásaitól: idén augusztusban több mint 200, szeptemberben pedig több mint 500 magyar egyetemi hallgató kelt útra a Pannónia program keretében, hogy nemzetközi tapasztalatokra, ismeretekre tegyenek szert – írja a Népszava.

A Pannónia program azt követően jött létre, hogy az uniós kormányok képviselőiből álló Európai Tanács hozott egy határozatot, amely a közösségi pénzekkel elkövetett rendszerszintű korrupció miatt megfosztja a közérdekű alapítványok által fenntartott egyetemeket az európai finanszírozástól mindaddig, amíg a magyar kormány nem orvosolja a határozatban azonosított problémákat.

21 felsőoktatási intézményről van szó, amelyek 2022. december 15-e óta nem vehetnek részt az EU által finanszírozott Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban, és amelyeket elvágtak az Erasmus+ oktatási csereprogramban való részvételtől is.

Mint a lap írja, Brüsszel összeférhetetlennek minősítette, hogy az irányító testületeiket ellepő fideszes vagy kormányközeli politikusok és üzletemberek dönthetnek uniós támogatások felhasználásáról is. Az Orbán-kormány az eltelt bő másfél évben tett néhány lépést a vita rendezésére, de sikertelenül, mivel az idei tanévtől az érintett 21 egyetem hallgatói már egyáltalán nem vehetnek részt az Erasmus-programban.

A kormányzat az Erasmust helyettesítő Pannónia program indulását 2023 decemberében jelentette be, 10 milliárd forintos keretösszeggel. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter – akkor még felsőoktatási államtitkárként – azt várta, a Pannónia programban idén 8 ezer fő vehet részt, ám a Tempus által közölt számok alapján ennek eddig még a 10 százalékát sem sikerült elérni. Az Erasmus+ programban tavaly még mintegy 10 ezer magyar hallgató vett részt.

Rovatok