Index Vakbarát Hírportál

Keményen összeszólalkozott Gyurcsány Ferenc és Vitézy Dávid

2024. szeptember 26., csütörtök 12:11

A közlekedési szakember szerint Gyurcsány Ferenc elszólta magát, amikor bevallotta, hogy 2019-ben korábbi miniszterét, Draskovics Tibort ajánlotta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) élére. Vitézy Dávid kijelentését a Demokratikus Koalíció elnöke sem hagyta szó nélkül. A két politikus között igazi kommentháború alakult ki a Facebookon.

Gyurcsány Ferenc egy Facebook-videóban beszélt arról, hogy 2019-ben pártjával együtt ajánlották Karácsony Gergelynek, hogy Draskovics Tibor kerüljön a BKK élére. 

Vitézy Dávid szerint a DK elnöke valószínűleg akaratán kívül szólhatta el magát. Felidézte, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesteri kampányban „gyakran vetette a szemére”, hogy 2019-ben csak rajta múlt, hogy nem lett a BKK vezetője. Mint írta, ezzel szemben Gyurcsány Ferenc büszkén vallotta be, hogy ő ajánlotta egykori pénzügyminiszterét a pozícióra.

A közlekedési szakember örül, hogy Gyurcsány Ferenc tisztázta a kérdést. Úgy látja, hogy az ügynek napjainkban is jelentősége van, mivel Draskovics Tibor változatlanul a BKK elnöke maradt. Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc azért forgatja ezeket a videókat, hogy a helyükön tartsa az embereit. Mint írta, „a választók nem erre szavaztak, nem ezért küldték kisebbségbe a DK–MSZP–Párbeszéd triót a Fővárosi Közgyűlésben”.

Gyurcsány Ferenc: Földszintes felháborodás, földszintes mentalitás

„El vagyok képedve! Hogy egy nagy budapesti önkormányzati cég igazgatósági elnökének egy volt pénzügyminisztert kérjenek fel, ez tényleg világbotrány” – írta Vitézy Dávid Facebook-bejegyzése alá a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy a földszintes felháborodás földszintes mentalitást takar, majd emlékeztette a politikust, hogy Karácsony Gergely korábban a BKK vezérigazgatójának szerette volna a közlekedési szakembert. „Két férfi, két feladat, két szerep. Baj van az emlékezettel, a tudással, az erkölccsel?” – tette fel a kérdést a DK elnöke.

A közlekedési szakember a hozzászólásra reagálva úgy folytatta, hogy örül, hogy Gyurcsány Ferenc segít tisztázni, hogy a fővárosi cégek vezetése tele van pártemberekkel és a politikus saját „delegáltjaival”. Vitézy Dávid arról érdeklődött a DK elnökénél, hogy a nagy cégeknél Bolla Tibort, Walter Katalint és Mártha Imrét is tartani szeretnék-e. 

„Utcaseprőt akar játszani a fővárosban”   

Gyurcsány Ferenc egy újabb hozzászólásban, majd saját Facebook-oldalán is válaszolt Vitézy Dávidnak. 

„Örömmel megvitatom ezeket a kérdéseket Vitézy Dáviddal és mindenki mással is, aki a következő hetekben utcaseprőt akar játszani a fővárosban, és tisztességesen, kiemelkedően sikeresen dolgozó cégvezetőket akar kirúgni csak azért, mert már az elmúlt öt évben is a fővárosért dolgoztak, a főpolgármester bizalmát kiérdemelve″ – hangsúlyozta bejegyzésében a DK elnöke.

Nem tudom, hogy Vitézy mire gondol, amikor pártemberekről beszél. Gondolom, ez valami negatív jelző. De ez így nem ok. A parlamentáris demokrácia alapintézménye a párt. Vannak jó meg rossz emberek minden pártban, azt az érzést kelteni, hogy aki kötődik egy párthoz, az automatikusan pocsék ember, ez bizony veszélyes és erkölcstelen hazugság. […] Vitézy véletlenül nem egy párt jelöltje volt?

– írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy Karácsony Gergely sem őt, sem a DK-s képviselőket nem tájékoztatta arról, hogy pályázatot kíván kiírni. 

Kiemelte, hogy az üzleti életben bevett gyakorlat vezérigazgatót pályázat keretében kiválasztani, ezért a fővárosi cégeknél is helyesnek tartja, amennyiben tulajdonost akarnak váltani. „Ha nem, akkor nem értem, hogy minek ír ki pályázatot. Igazgatósági tagokat, elnököt sehol a világon nem pályáztatnak. Nem is értenék vele egyet, ha megkérdeznének. De nem kérdeztek meg. Nagyon helyesen” – részletezte.

Facebook-bejegyzése zárásaként azt üzente Vitézy Dávidnak, hogy ne akarjon az utolsók között lenni, ezért ne álljon be abba a sorba, ahol minden mögött Gyurcsányt látnak.

Rovatok