Index Vakbarát Hírportál

Ócsa leköszönő polgármestere szerint elmúlt a lelkész úr „fideszessége”

2024. szeptember 27., péntek 16:15

Elmérgesedett a helyzet Ócsa leköszönő polgármestere, Budoki Károly és az Ócsai Református Egyházközség vezető lelkipásztora, Hantos Péter között. Igaz, a polgármester beszámolója szerint sosem volt jó a viszonyuk, még akkor sem, amikor képviselőtársak voltak, de a lelkész utolsó levelével szerinte átlépett egy határt.

Váratlan és több helyen sértő levelet kapott kedd hajnalban Ócsa leköszönő fideszes polgármestere, Bukodi Károly, az Ócsai Református Egyházközség vezető lelkipásztorától, Hantos Pétertől.

Az üzenetben az egyházi vezető arra szólítja fel Bukodi Károlyt, hogy mondjon le az Ócsai Református Templom Alapítvány kurátori tisztségéről, tekintve, hogy megbukott mint polgármester, és csak a kompenzációs listán keresztül jutott be a testületbe. A lelkész szerint a politikus csak a „szokásjog alapján kurátor”, és mivel három ciklus után elvesztette a választásokat, így „már nem méltó a kurátori tisztségre”, majd többször sértegeti a még regnáló polgármestert.

Magánlevél a büfésnek

A polgármester bejegyzése után a 444.hu elérte az ócsai lelkészt, aki elmondta, hogy nem szeretné kommentálni a levelet, azonban annyi kiegészítést tett, hogy a levél egy „hivatalos magánlevél volt”, amit nem a nyilvánosságnak, nem a Facebookra szánt, így többet nem akart beszélni róla.

Az e-mailnek legalább 10–12 címzettje volt, na ennyit arról, hogy magánlevél. Nem csak én kaptam meg, hanem megkapta a templom gondnoka, megkapták azok az ellenzéki képviselők, akik bejutottak, megkapta a következő polgármester, megkapta két olyan személy, aki már rég nem a kuratórium tagja, és megkapta a Délpesti Református Egyházmegye titkársága is

– mondta el Bukodi Károly az Indexnek.

A polgármester végül azért döntött úgy, hogy megosztja közösségi oldalán, mert bár azt még elnézte, hogy a lelkész egyértelműen a Fidesz ellen induló BÉKE jelöltjeit segítette, és a kampányidőszakban többször elég „durvákat írt” a róla, de ezzel a levelével átlépett egy határt.

Hogy három hónappal a választások után egy vezető lelkipásztor, egy helyi gyülekezet vezetője ilyen stílusban írjon egy még regnáló polgármesterről, azt szerintem látnia kell Ócsa lakosságának is

– fogalmazott Bukodi Károly.

„Kívánjuk, hogy élete további folytatásában találja meg azt a területet, amelyben hasznosan és építőbben tud működni, mind a város vagy az alapítvány tevékenységében, hiszen tudjuk, hogy kereskedelmi tevékenységében (ha jól tudjuk), mint büfés vagy chipsárukihordó, igen sikeres volt” – olvasható Hantos Péter levelének a végén, amire a polgármester csak annyit mondott, hogy ő nem szégyelli a múltját, sőt büszke arra, hogy saját erejéből területi vezetői szintre küzdötte fel magát üzletkötőként.

Az érettségi és a katonaság után vállalkozóként Ócsán az iskolában büféztünk, mi szégyellnivaló van ebben?

– emlékezett meg a büfés megjegyzésről is a polgármester, aki szerint úgy néz ki, hogy a „lelkész úrnak ez egy alantas munka”.

Nem egy fideszes nyír egy fideszest

Bukodi Károly és Hantos Péter kapcsolata a polgármester szerint sosem volt felhőtlen, pedig a lelkész 2014-ben független, de Fidesz által támogatott jelöltként került be a fideszes Bukodi Károly által vezetett önkormányzatba.

A lelkész úrral sosem volt jó a viszonyunk, mert vele nagyon nehéz jóban lenni. Valóban Fidesz-támogatással képviselőtársam volt, de nála már elmúlt ez a fideszesség, elég láthatóan. Tehát nem egy fideszes nyír egy fideszest, hanem egy református lelkész nyír egy fideszest, ami nem teljesen ugyanaz

– mondta nevetve a polgármester.

Bukodi Károly volt egyébként az, aki tavaly a rossz viszony ellenére átadta Hantos Péternek a Pro Urbe díjat, amelyet a testület szavazott meg, de a polgármester ajánlott.

25 éve szolgál lelkész úr itt, Ócsán, és azt gondolom, hogy megérdemli. Túlléptem azon, hogy mi sosem ápoltunk jó viszont

– tette hozzá a polgármester, aki kifejtette, hogy ő igyekezett mindig segíteni az ócsai református egyházközösséget, legutóbb például a testület segítségével a templom díszkivilágítását és a templom gondnokának bérét finanszírozták, de korábban sor került már a temető kerítésének renoválására is, sőt egy bírságot is kifizetett a település az egyházak helyett.

„2006-ban, az akkori temető üzemeltetőjével zördültek össze a temető tulajdonjogával rendelkező helyi egyházak, amiből per lett. Tavaly hozták meg az ítéletet, amely elmarasztalta a három helyi egyházat, és jelentős összeg megfizetésére kötelezték őket, amelyre nem volt pénzük, így a hozzánk fordultak” – mesélte el röviden Budoki Károly.

Ez nem a vezetőségnek szól, akivel nincsen jó viszonyom, hanem a mögötte álló ócsai embereknek

– tette hozzá.

A tiltott kert

„Szeretnénk, ha ez az ügy (az eddigiekhez nem hasonlítható módon) méltósággal rendeződne” – olvasható Hantos Péter levelében egy részlet, amely arra utal, hogy volt már komolyabb vitája a polgármesterrel.

Kezdjük azzal, hogy nem értem, miért használja a többes szám első személyt, mert egyébként nem egy kuratóriumi döntés volt a levél kiküldése, hanem ez a lelkész úr levele

– szögezi le a polgármester, aki szerint egy régi ügyre tud csak gondolni, amikor egy televíziós stáb megkereste, hogy forgassanak egy rövid részletet egy, a város szépségeit bemutató videóhoz.

A polgármester ehhez a videóhoz az év elején, a református templom kertjében vette fel a stábbal a kétperces felvezető szöveget, ahová a polgármester szerint egy olyan személy engedte be, akinek van erre jogosultsága. Ezzel szemben a lelkész azt állítja, hogy csak ő engedhette volna be a polgármestert.

Lelkész úr ebből kreált egy ügyet, hogy az ő engedélye nélkül, indokolatlanul betörtem. Természetesen nem törtem be a templomba, hanem egy arra felhatalmazott személy beengedett a kertbe, és a templomba nem léptem be

– szögezi a polgármester, aki szerint csak jót tett a településnek az elkészült kisfilm.

Bukodi Károly elmondta, hogy egyébként az alapítvány létrehozása óta kurátori pozícióval rendelkezik a mindenkori polgármester, az alapítványnak pedig az a feladata, hogy segítse a premontrei rend számára épült, 13. századi román stílusú templom működését, amely a román kor egyik legértékesebb magyarországi alkotása.

„Én 2006-tól 2010-ig alpolgármester voltam, így nem voltam tagja a kuratóriumnak. 2010-ben, amikor először megválasztottak, akkor kerültem be. Nem is értettem, hogy miért kell nekem lemondani, szerintem természetes dolog az, hogy mivel nem én folytatom október elsejétől, így nem leszek a kuratórium tagja, hiszen nem név szerint én vagyok beválasztva, hanem a mindenkori polgármester” – árulta el a polgármester, aki hozzátette, hogy ez a kuratórium lényegében egy laza ellenőrző szerv, amely minden évben egyszer néhány órára összeül, és meghallgatja, hogy mire ment el a pénz az előző évben.

(Borítókép: Bukodi Károly Ócsa polgármestere 2024. március 5-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok