Index Vakbarát Hírportál

A TEK látja el a holland szélsőjobb vezetőjének védelmét Magyarországon

2024. szeptember 27., péntek 08:51

Geert Wilderst azon kívül is szoros kapcsolatok fűzik Magyarországhoz, hogy felesége innen származik. Orbán Viktor barátja azonban kiemelt ellátásban részesül, amikor ide látogat, ugyanis az a csapat vigyáz rá, amely a miniszterelnök és egyéb kiemelt személyek védelmét is ellátja.

Különleges elbánásban részesül Geert Wilders, a holland szélsőjobboldal vezetője: a Terrorelhárítási Központ (TEK) védi magyarországi látogatásaikor – írja a 24 a VSquare alapján, akiknek a Belügyminisztérium igazolta a tényt.

Geert Wilders hosszú ideje ápol jó kapcsolatokat a jelenlegi kormánnyal, már 1995-ben találkoztak Orbán Viktorral Zsolt Szabón, a magyar származású holland politikuson keresztül, aki a júliusban alakult koalíciós kormány egyik államtitkára. Többször lépett fel konzervatív és fideszes rendezésű eseményeken, valamint Magyar Érdemrendet is kapott az ország mellett való felszólalásai miatt.

A TEK, amely 2010 óta védi Orbán Viktort, valamint a mindenkori külügyminisztert és köztársasági elnököt is, a holland terrorelhárítókkal dolgozik együtt Wilders megvédésén. A holland Szabadságpárt (PPV) vezetőjének szüksége is van a kíséretre, ugyanis 20 éves pályafutása során számtalan halálos fenyegetést kapott.

Ahogy a VSquare írja, Magyarországon jóval nagyobb védelmet kap a kormányban helyet nem kapó politikus, mint más nemzeteknél. Nagy-Britanniában például csak saját emberei kísérték el, és fegyvereket sem vihettek be.

Geert Wilders és pártja az elsők között volt, akik csatlakoztak Orbán Viktor európai parlamenti frakciójához, a Patrióták Európáért csoportjához. Emellett több rendezvényen lépett már fel, például áprilisban a CPAC Hungaryn is részt vett.

Rovatok