Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc kontrázott: a politikai igazgató nem hibázott, bűnt követett el

2024. szeptember 27., péntek 08:52

A Demokratikus Koalíció elnöke rövid posztban reagált Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiónak adott nyilatkozatára, amelyben a többi között politikai igazgatója, Orbán Balázs 1956-ról tett, nagy port kavart kijelentéseit is véleményezte. Gyurcsány Ferenc szerint nem hibát követett el a politikai igazgató.

Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán reagált a miniszterelnök ma reggeli, Kossuth rádiónak adott interjújára, amelyben gazdasági kérdéseken túl érintette Orbán Balázs 1956-ról tett kijelentéseit is. 

Azt mondja Orbán, hogy a politikai igazgató hibát követett el. Az árulás nem hiba. Az bűn. És a bűn nem Balázsé, hanem Viktoré

– posztolta a Demokratikus Koalíció elnöke a rádióinterjú után röviddel. 

Mint arról beszámoltunk, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nagy port kavaró kijelentéseket tett egy szerdán megjelent interjúban, amelyben Ukrajna aktuálisan vívott és Magyarország 1956-ban folytatott szabadságharca került szóba, valamint az Oroszországgal szembeni védekezés értelme és lehetősége. 

„Pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett... de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert '56-ban az lett, ami lett – fogalmazott a Kohán Mátyással együtt vezetett Stratégiai Részleg című műsor szerdai adásában a politikai igazgató állítását azzal magyarázva, hogy akkor „megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel”. „Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.” 

Gyurcsány Ferenc már akkor is reagált, azt írta: az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak.

Orbán Viktor is hibának nevezte

Orbán Viktor hibának nevezte, hogy Orbán Balázs „éppen félreérthetően fogalmazott”. Szerinte 1956-ról nagyon pontosan kell fogalmazni és semmilyen kétséget nem szabad hagyni az álláspontjukat illetően. Hangsúlyozta, hogy az ő politikai közösségük „az 1956-os forradalomnak a talaján áll, abból nőtt ki”.

És ezért a háború és béke vitájában nem beemelni kell a magyar történelem számunkra szent és sérthetetlen eseményeit és hőseit, mint az 1956 és az '56-os hősök, hanem inkább távol kell tőle tartani. Tehát nem szeretném, hogyha az ukrán–orosz háború árnyéka rávetődne az 1956-os szabadságharcosoknak az emlékére, akiknek hálával tartozunk, és az ő dicsőségüket kell inkább napirenden tartanunk, mert ahol nem felejtik el a hősöket, ott új hősök is születhetnek

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sincsenek kétségei. 

„Én biztos vagyok abban, hogy Orbán Balázs is, ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kell a hazáért, akkor ott lesz velünk a Corvin közben” – nyilatkozta. 

Orbán Balázs egyébként a kijelentései után nem sokkal a közösségi médiában reagált a nagy port kavart interjújára. Azt írta, hogy „félreértették szavait”, ami a politikában szerinte „igen gyakori”. Hozzátette még, hogy „1956 hősei nemzeti hősök. Az ő emlékük szent és sérthetetlen, akiknek igazuk volt, és helyesen cselekedtek.”

Rovatok