Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a viharos erejű szél Budapesten

2024. szeptember 27., péntek 13:13

Alig vonult el a történelmi árvíz Budapestről, máris újabb időjárási szélsőséggel kellett megküzdenie a fővárosiaknak, ugyanis csütörtökön akkora széllökések tomboltak, hogy megdöntötték a napi szélrekordot. Ráadásul nem is kicsit, ugyanis a legfrissebb rekord csaknem óránkénti 13 kilométerrel volt gyorsabb, mint az eddig mért legerősebb fuvallat.

Megdőlt a fővárosi szélrekord csütörtökön – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken. Közlésük szerint csütörtökön a Magyarországtól északnyugatra örvénylő ciklon előoldalán délnyugati áramlással meleg levegő érkezett a Kárpát-medence fölé. A délutáni nyárias hőmérsékletek mellett az ország nagy részén megerősödött, a Dunántúl északi felén, illetve a főváros térségében viharossá fokozódott a délnyugati szél.

Hozzátették, hogy a János-hegyen óránkénti 87,8 kilométeres, erősen viharos széllökés is előfordult, amivel a fővárosban új napi szélrekord született. A korábbi rekord óránkénti 74,9 kilométer volt, amit Budapest Örsöd, illetve Budapest Országút állomásokon mértek.

Ahogy arról beszámoltunk, a péntek még magas hőmérséklettel és napsütéssel, viszont északnyugaton már felhős idővel búcsúztatja a 26–27 fokos szeptembert, és a hónap utolsó napjaira megérkezik az igazi őszi időjárás. Bár a Tiszántúlon még egy fél napig tartja magát a nyárias meleg, de szombat délutántól és vasárnapra már az egész ország területén visszaesik a hőmérséklet – néhol csak 10 fok körül lesz a napi maximum –, valamint az eső is megérkezik Magyarországra.

Mindeközben a szél és a vihar nemcsak Európa közepén, de az Egyesült Államokban is elég nagy problémákat okoz, ugyanis Floridába megérkezett a Helene hurrikán, ami miatt a legmagasabb fokú figyelmeztetést léptették életbe a térségben. Az óránkénti 200 kilométeres széllökések több százezer ott élőnél okoztak áramkimaradásokat, de a hatóságok súlyos anyagi károkra és életveszélyes helyzetekre is figyelmeztették a lakosságot. 

Megújult az Index időjárás-aloldala, amely mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!

Rovatok