Index Vakbarát Hírportál

Megy az adok-kapok Magyar Péter és Hadházy Ákos között, fókuszban a Diákhitel Központ

2024. szeptember 27., péntek 17:16

Magyar Péter gyanús szerződéseket köthetett a Diákhitel Központ vezetőjeként a sajtó, valamint Hadházy Ákos állításai szerint. A független országgyűlési képviselő szerint a Tisza Párt elnökének egykori megállapodásai felvetik a túlárazottság, valamint a személyi összefonódás lehetőségét. A pártelnököt egy interjúban szembesítették a vádakkal, azonban Magyar Péter szerint Hadházy Ákos hazudik.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő több kérdést is felvetett Magyar Péternek az általa korábban vezetett Diákhitel Központ szerződéseivel kapcsolatban, a Tisza Párt elnöke azonban arra hivatkozik, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már vizsgálódott az általa vezetett központnál – vitájukban az ATV Egyenes beszéd című műsorában próbáltak igazságot tenni, ahol a pártelnököt szembesítették az országgyűlési képviselő állításaival.

Hadházy Ákos volt fideszes, később LMP-s, majd momentumos, jelenleg független országgyűlési képviselő aggályai szerint Magyar Péter a Diákhitel központ vezetőjeként több tízmillió forint értékű megbízásokat ítélt oda olyan cégeknek, amelyek feltételezhetően egy szűk ismeretségi körhöz kapcsolódnak, és a szerződések több esetben túlárazottnak tűnnek. A Blikk összefoglalója szerint a szerződéseket jellemzően az év végén kötötték, rövid határidőkkel, amely arra utalhat, hogy a zrt. pénzmaradványainak gyors elköltése lehetett a cél.

A lap szerint a Diákhitel Központ több olyan vállalattal kötött megállapodást, mint

amelyek a jelentős összegekért tanulmányokat, kutatásokat, illetve kompetenciamodelleket készítettek.

Több céghez – a Troia Media Kft.-hez és a Think & Tank Management Kft.-hez – is köze volt Trentin Balázs Lajosnak, aki információk szerint jelenleg a Tisza Párt Pest megyei szervezésében aktív.

Hadházy Ákos hangsúlyozta, hogy a szerződő cégek a megbízások megszerzése után nem sokkal megszűntek vagy átalakultak, ami tovább erősíti a gyanút a megbízások tisztaságával kapcsolatban. Magyar Péter visszautasította a vádakat, miszerint a képviselő csak sejtetéseket közöl, konkrét bizonyítékok nélkül. A független képviselő erre válaszul kijelentette, hogy kész feljelentést tenni, amennyiben a pártelnök nem ad kielégítő választ a felvetett kérdésekre.

Hadházy találkozót szeretne, Magyar Péter hazugsággal vádolja

Hadházy Ákos hétfőn közösségi oldalán jelezte szándékát, hogy akár magánegyeztetésen, akár nyilvános beszélgetésen meghallgatná azokat a válaszokat, amelyeket Magyar Péter az ügyben több hónapja megígért. A képviselő szerint a Fidesz doktrínája ismert, „ha viszont egy új ellenzéki vezető jelölt már a kezdetekkor hasonlóan reagál a neki nem tetsző véleményekre, az nagyon komoly kérdéseket vet fel”.

„Ez természetesen hazugság, képviselő úr. Múlt hét pénteken odalépett hozzám, kezet fogtunk. Semmilyen időpont egyeztetésről nem beszélt. Kár a hangulatot kelteni. Többször is találkoztam önnel, minden kérdésére válaszoltam. Úgy tűnik, hiába” – válaszolta a politikus állításaira Magyar Péter.

A Tisza Párt elnökét szerdán egykori barátnője állításaival, illetve Hadházy Ákos kérdéseivel is szembesítették.

Ezek pár milliós szerződések voltak, nem pedig »rogáni szerződések«, és tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követtem el

– mondta Magyar Péter, arra utalva, hogy ezek az ügyek semmilyen kapcsolatban nem álltak a kormánypárttal. A pártelnök hangsúlyozta, hogy az említett szerződések szakmailag indokoltak voltak, és semmi jogellenes nem történt. A személyi összefonódás gyanúját kategorikusan visszautasította, és elmondta, hogy a Tisza Párt aktivistájával csak évekkel később, 2024-ben találkozott először, tehát semmilyen összefüggés nincs a két ügy között.

Magyar Péter korábban egy interjúban elmondta, hogy a Diákhitel Központban már vizsgálódtak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei. Visszaemlékezése szerint 2020 elején néhány hónapig már külön éltek Varga Judittal, majd egy napon megjelentek akkori munkahelyén a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei, és vizsgálódni kezdtek. A KEHI vezetője – akivel állítása szerint Magyar Péter jóban volt – azt mondta, hogy ez figyelmeztetés, előző este kapott telefont arról, hogy „ki kell ide jönni”. A Tisza Párt elnöke azzal zárta a történet felidézését, hogy miután rendeződött a kapcsolatuk akkori feleségével, lezárták a vizsgálatot, mindenféle megállapítás nélkül.

Az atv.hu által megkérdezett jogászok szerint ha létezik is KEHI-jelentés, annak megállapításai minősített adatot képeznek, ezért a titkosítás feloldása nélkül nem lehet annak tartalmát nyilvánosságra hozni.

(Borítókép: Hadházy Ákos és Magyar Péter. Fotó: Németh Kata, Szollár Zsófi / Index)

Rovatok