Index Vakbarát Hírportál

Kilencven éve nem volt ilyen: újabb melegrekord dőlt meg a fővárosban

2024. szeptember 28., szombat 11:58

Utoljára 1932-ben mértek olyan meleget Budapesten szeptember 27. napján, mint pénteken: Lágymányoson a leghűvösebb órákban is csupán 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet.

Megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban pénteken. A HungaroMet Zrt. azt közölte a honlapján, hogy pénteken egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer előoldalán meleg levegő áramlott Magyarország fölé délnyugat felől.

A fölénk érkező meleg levegő és a sok felhő miatt több helyen kifejezetten magas volt az éjjeli minimum-hőmérséklet is.

Budapesten, Lágymányoson a leghűvösebb órákban is csupán 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet péntek hajnalban, ami új fővárosi hajnali melegrekord.

A korábbi budapesti rekord erre a napra 18,1 Celsius-fok volt, amelyet 1932-ben jegyeztek fel Budapest Országút állomáson.

Rekordokkal tűzdelt hónapok vannak mögöttünk

Ahogy arról beszámoltunk, nemcsak Magyarországon, de világszinten is  rekordmeleg nyarat  tudhatunk magunk mögött, ráadásul még az sincs kizárva, hogy 2024 lehet az eddigi legmelegebb év – közölte az Európai Unió éghajlatváltozást figyelő szolgálata. 

Magyarországon július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt. A mérések szerint július 11-étől hat napon át mindennap megdőlt az országos melegrekord: ebből hármat a Bács-Kiskun vármegyei Kelebia, hármat a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakál tudhat magáénak.

Megújult az Index időjárás-aloldala, ami mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!

Rovatok