Index Vakbarát Hírportál

„Én a feketével vagyok, tesz valaki a sárgára?” – Mindent tagadnak a nagykőrösi állatviadal vádlottjai

2024. szeptember 30., hétfő 12:11

Élet-halál harcot vívott egymással 100 kutya a nagykőrösi tanyavilágban, amíg a hatóságok le nem csaptak az állatviadalok szervezőire. Az illetékes bíróságon hiába mutatták be az ebek sérüléseit, a véres ringet, ahonnan nem volt számukra menekülés, a vádlottak továbbra is rezzenéstelen arccal fogadták a látottakat, és állították, ők szeretik a kutyákat, nem bántották őket.

Hiába a megrázó felvételek a képernyőkön, a padsorok között megbúvó tíz vádlott arcáról semmilyen érzelem nem tükröződött vissza. Korábban állították, hogy kedvtelésből tartották a száz kutyát, és csak azért nem volt mindegyiknek orvosi papírja, mert azt a hatóságok elvették tőlük. Rendőrségi jegyzőkönyvek bemutatásával folytatódott a Nagykőrösi Járásbíróságon minden idők egyik legfelkavaróbb állatkínzási ügye.

Felvételek és keresési előzmények a mobilon

A tanyákra és a családi házakhoz érve a hatóságok nemcsak a kutyákat, hanem a telefonokat és a laptopokat is lefoglalták. Az elsőrendű vádlott készülékét alaposan átvizsgálták, ami alapján kiderült, hogy vérre menő harcot vívtak a kutyáik a küzdőtereken.

Korábban a rendőrség helyszíni bejárásain látszódott az egyik aréna, ahol a gyerekjátékok mellett vérfoltok festették meg az elszeparált rész padlóját. A mobilból kinyert videók pedig alátámasztották, hogy valóban olykor halálig küzdöttek egymás ellen a kutyák.

Én a feketével vagyok, tesz valaki a sárgára?

– hangzik el egyértelműen a mondat az egyik vádlott szájából, miközben a ring mellett nagyjából tízen drukkolnak az esélyesebbnek tartott állatnak. A kutyákat nemcsak a gazdáik, de indító- és pontozóbíró is figyelte, hogy egyértelműen győztest lehessen hirdetni a küzdelem végén.

Ugyanakkor nem csak a viadalokon készült fényképes és videós felvételek szolgáltak bizonyítékként az ügyészség számára. A vizsgált készüléken ugyanis olyan keresési előzményekre bukkantak a hatóságok, ahol mozaikszavakkal hirdettek viadalos kutyákat, vagy éppen kerestek maguknak újabbakat akár külföldi oldalakon is.

Nyolcból egy volt csak chipelve

Még a jelentés bemutatása előtt Rácz Adrienn bírónő ismertette az egyik vádlottról készült orvosszakértői véleményt, amelyből kiderült, hogy több függősége is van, köztük alkohol és nyugtató. Egy másik vádlottat azonban alaposan kihozott a sodrából a róla készült vélemény, ugyanis szerinte a szakember direkt hergelte őt a vizsgálat során, így természetes, hogy ingerültebben válaszolt a kérdésekre. Állította, ő a szakértő meglátásaival szemben nem gondolja magáról, hogy élvezne egy kutyaviadalt vagy bántalmazna bármilyen állatot.

A Magyar Állatorvosi Kamara adatbázisából is lekérték a gazdik adatait, hogy azonosítani tudják a hozzájuk tartozó négylábúakat. Volt, aki állította, mind a nyolc kutyája chipeltetve és oltva volt, de a kamara nyilvántartása szerint ez közülük csupán egyre volt igaz, a többiek esetében azt a hatóságok végezték el a rajtaütéskor.

 Ott van mindegyiknek az oltási kiskönyve, csak a rendőrök elvitték azt is magukkal!

– érkezett a csattanós válasz, de tovább nem firtatta az elhangzottakat az egyik vádlott.

A tárgyalás idén tavasszal kezdődő előkészítő ülésén egyik vádlott sem ismerte be bűnösségét, azonban a következő év elején akár már ítélet is születhet az ügyben.

159 bűncselekmény, 100 lefoglalt kutya

A vád szerint a vádlottak legtöbbjének tiltott állatviadal szervezése, valamint tiltott állatviadalokon indított ebek vonatkozásában elkövetett állatkínzás miatt kell felelnie, de van köztük olyan is, akit ezeken felül meggyanúsítottak gerinces állat tiltott állatviadal céljából történő tenyésztésével, lőfegyverrel visszaéléssel, állatoknak nem megfelelő tartásával kapcsolatban elkövetett állatkínzással, valamint kiskorú veszélyeztetésével.

AZ ÜGYBEN ÖSSZESEN 159 BŰNCSELEKMÉNY SZEREPEL.

A társaság több tagjáról kiderült, hogy évek óta foglalkozik amerikai staffordshire terrier kutyafajtákkal. Kimondottan olyan céllal tenyésztették őket, hogy állatviadalokon indulhassanak. Az ebek összecsapásait egymás között leszervezve, az egyes kutyák győzelmére fogadva, közönség előtt bonyolították le. A fogadásokból befolyt összegeken túl anyagi hasznot húztak abból is, hogy a sok viadalt nyert, egyre agresszívebb ebeket egymással pároztatták, és a kölyköket eladták.

A nyomozók összesen száz kutyát foglaltak le. Ezek közül egyik sem volt idősebb 5 évesnél. Valószínűleg a korosabb, harcra alkalmatlan kutyákat vagy nem tartották meg, vagy a viadalok közepette elpusztulhattak.

Rovatok