Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen csökkennek az intézményi távhődíjak októbertől

2024. október 1., kedd 09:51

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) bejelentette, hogy 2024 októberétől az intézmények távhődíjai mintegy harmadával alacsonyabbak lesznek a jelenlegi szinteknél. Az érintett intézmények, például központi és helyi önkormányzatok, közintézmények, valamint nonprofit szervezetek részesülnek a csökkentett díjakból.

Az EM tájékoztatása szerint a távhődíjak csökkentése a korábbi kedvezmények folytatása, amely révén a 2022. végi áraknak mindössze hatodát kell majd fizetniük az intézményeknek – írta meg az MTI. A tavalyi döntések alapján a távhő ára jelentősen csökkent, így az idei évben átlagosan 7600 forint gigajoule-ért juthatnak hozzá az intézmények a szolgáltatáshoz.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a földgáz alapú távhőszolgáltatás zavartalan működése biztosított, mivel a hazai gáztárolókban elegendő készlet áll rendelkezésre a téli időszakra. A felkészültség mellett két új távhőfejlesztési program is elindulhat az uniós Modernizációs Alap támogatásával, összesen mintegy 50 milliárd forintos kerettel. Ezek a projektek a megújuló energiaforrásokra történő átállást és a hálózatok modernizálását célozzák meg.

A fejlesztések révén a távhőszolgáltatás még környezetbarátabbá válhat, a hő- és vízveszteség csökkentésével pedig javulhat a hálózatok hatékonysága. A pályázatok várhatóan még idén megjelennek.

A közlemény szerint a kormány célja, hogy fenntartsa az alacsony energiaárakat, így a magyar családok továbbra is Európa egyik legalacsonyabb áram- és gázárával számolhatnak, míg az intézmények számára az új gázévben a távfűtés költségei jelentősen mérséklődnek.

Rovatok