Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet

2024. október 1., kedd 09:24

Október 2-án, szerdán újra megnyílik a lehetőség, hogy ingyenes InterRail-bérletet nyerjenek a fiatalok a DiscoverEU program keretében. Az idei utolsó fordulóban mintegy 800 magyar fiatal pályázhat a vonatjegyekre – tájékoztatott Ujhelyi István, a pályázat mentora és egykori EP-képviselő.

Az útitervek benyújtására a fiataloknak két hét áll rendelkezésükre, a végső határidő október 16. délben jár le.

Az Európai Bizottság összesen 35 500 bérletet sorsol ki az idei kiírásban, ebből előzetes kvóta alapján 779 bérlet jut a magyar fiataloknak. Ujhelyi azonban hangsúlyozta, hogy várhatóan ez a szám emelkedni fog, mivel Magyarországon rendszeres a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségek iránt.

A most induló őszi fordulóban azok a fiatalok pályázhatnak, akik 2006. január 1. és 2006. december 31. között születtek. A nyertesek 2025. március 1. és 2026. május 31. között legalább egy, de legfeljebb harminc napig utazhatnak. Eddig a DiscoverEU program keretében mintegy 1,4 millió fiatal jelentkezett, és közülük 319 ezren már igénybe is vették az ingyenes utazási lehetőséget.

Ujhelyi István elmondta, hogy a legnagyobb túljelentkezést Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Franciaországban tapasztalták, de Magyarország is folyamatosan az élmezőnyben szerepel, hiszen a legutóbbi tavaszi fordulóban közel tízszeres túljelentkezés volt.

A pályázat mentora célja, hogy a DiscoverEU programhoz minél több város és ágazati szereplő csatlakozzon, hogy személyre szabott kedvezményeket, programokat és szolgáltatásokat kínáljanak az ingyenes bérlettel utazó fiataloknak. „A turizmus a béke iparága, és fontos, hogy a fiatalok nyitottak legyenek más kultúrák megismerésére” – fogalmazott Ujhelyi.

A DiscoverEU program eredeti ötlete két fiatal német aktivistától származik, akik azt javasolták, hogy az EU minden tizennyolcadik születésnapját ünneplő fiatalt ajándékozzon meg egy ingyenes vonatbérlettel. Ujhelyi István már EP-képviselőként támogatta a kezdeményezést, és a projekt sikerét számos elismerés is tükrözi.

További részletek és jelentkezés az Európai Bizottság hivatalos oldalán találhatóak.

Rovatok