Index Vakbarát Hírportál

Adathalász-támadásokra figyelmeztet az MVM Next

2024. október 1., kedd 13:26

Az utóbbi időszakban ismételten adathalász-támadások célpontjává váltak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei, mivel csalók hamis online földgázszámla-értesítéseket küldenek.

A cég arra figyelmeztet, hogy fokozott óvatossággal kezeljék a beérkező számlaértesítőket, valamint minden szükséges információt biztosít weboldalán a hamis levelek felismeréséhez – tájékoztatta a vállalat az MTI-t.

Az MVM Next hangsúlyozza, hogy az adathalász üzenetek gyakorisága nő, és a csalók gyakran ijesztő tartalommal, például fizetési felszólításokkal vagy a szolgáltatás leállításával fenyegetik az áldozatokat. Ezzel próbálnak rávenni embereket arra, hogy megosszák bankkártyáik adatait.

A csalók nem magyar e-mail-címekről küldik az értesítéseket, amelyekben az ügyfeleknek új földgázszámla elkészültéről számolnak be. A megtévesztő levelek tartalmaznak egy linket, amely a csalók által létrehozott hamis weboldalakra irányítja az ügyfeleket.

A cég szerint már a számlaértesítés időpontja is gyanúra adhat okot, különösen akkor, ha nem a megszokott időben érkezik. A legfontosabb jel, amely alapján az ügyfelek ellenőrizhetik az értesítők hitelességét, a fizetési link. Az MVM Next hivatalos számlaértesítői mindig az ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu címről érkeznek, és a fizetési link mindig a https://mvmnext.hu/foldgaz… kezdetű címet tartalmazza.

Az MVM Next továbbá hangsúlyozza, hogy bankkártyaadatokat sosem kérnek közvetlenül a levelekben. A fizetésre mindig egy biztonságos banki felületre történő átirányítást követően kerülhet sor, jelen esetben a CIB-bank oldalán.

A vállalat arra kéri az ügyfeleket, hogy ha gyanús levelet kapnak, azonnal értesítsék az MVM Next ügyfélszolgálatát, vagy továbbítsák az üzenetet az adathalasz@mvm.hu címre.

Rovatok