Index Vakbarát Hírportál

Új állatvédelmi központ jöhet Budapesten

2024. október 1., kedd 15:09

Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt kedd délután arról írt közösségi oldalán, hogy részsikert ért el Budapest állatvédelmének ügyében, a főpolgármester ugyanis elfogadta javaslatát egy állatvédelmi központ felállításáról, ahol új menhelyet is kialakítanának állatorvosi ügyelettel együtt. Korábban már beszélt a BKK-rendészet létrehozásáról, valamint részletezte 101 pontos programjának benyújtását.

Vitézy Dávid kedd délutáni Facebook-bejegyzésében írt a fővárosi állatvédelem ügyéről, amellyel kapcsolatban előrelépésről számolt be. Karácsony Gergely ugyanis elfogadta azt a javaslatát, hogy állatvédelmi központot állítson fel önként vállalt önkormányzati feladatként a Fővárosi Önkormányzat.

Hétfőn beszámoltunk róla, hogy a közgyűlés számára a Vitézy Dávid által benyújtott javaslatok között szerepel az állatvédelem, amelyet már kampányában is hangsúlyozott, és kiemelten foglalkozott az üggyel. 101 pontos programjának célkitűzése volt, hogy az Illatos úton álló épület helyett „nagyobb kapacitású, új állatvédelmi központ és menhely kialakításával növeljék az állatmenhely-kapacitást a következő években”.

A menhelyi funkciók mellett ismeretterjesztést és együttműködési lehetőséget kínálna önkéntes és civil szervezetek számára, valamint éjjel-nappal nyitva tartó állatorvosi ügyeletet biztosítana, ahova térítésmentesen be lehet vinni az utcán talált, sérült, azonnali ellátást igénylő állatokat − részletezte az elfogadott javaslat lehetőségeit Vitézy Dávid.

Ezenkívül azonban még számos pontja van az Állatbarát Budapest programnak, melyet beterjeszt a következő időszakban a Fővárosi Közgyűlésnek, az ivartalanítást programtól az állatvédelmi rendészet ügyéig.

Kiemelte, világos célokat kell megfogalmazni a választásokon, hogy egy képviselőcsoport milyen elvek és célok mentén végezze munkáját. De azt is hozzátette, hogy a szervezési és működési szabályzat módosítása kapcsán benyújtott többi javaslatát nem fogadta be a főpolgármester, ezért ezeken tovább dolgozik majd.

Vitézy Dávid létrehozná a BKK-rendészetet

Kedd délelőtt szintén közösségi oldalán számolt be a volt főpolgármester-jelölt arról, hogy előterjesztette a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy megerősítené a budapesti tömegközlekedés biztonságát a BKK-rendészet létrehozásával.

Utalt a járművezetőket és jegyellenőröket érő súlyos atrocitásokra, valamint kizárná az utazási feltételeket be nem tartó személyeket, hiszen minden fővárosi utasnak joga van atrocitásoktól mentes, tiszta és rendezett körülmények között történő utazáshoz − hangsúlyozta Vitézy Dávid.

Javaslata szerint a BKK-rendészet egész évben működő, 24 órás szolgálatot ellátó intézményként jönne létre, melyen felül napszakonként szükséges mértékű állandó járőrt biztosítana Budapest kritikus pontjaira, ezzel váltaná fel a BKK által megbízott magán biztonsági szolgálatokat.

Komplex, 101 pontos programot fogalmazott meg a kampányidőszakban

Hétfőn megírtuk, hogy Vitézy Dávid Budapest új működési szabályzatával kapcsolatban is több javaslatot tett az újonnan megalakuló Fővárosi Közgyűlés elé. Kiemelte a közgyűlési hatáskörök visszarendezését, Budapest európai uniós érdekérvényesítési képességének javítását.

A főpolgármester ne dönthessen egyedül két közgyűlés között, Budapesti Lakógyűlést sem terjeszthessen be a közgyűlés jóváhagyása nélkül. A budapesti tömegközlekedési vállalatok és a Budapesti Közművek vezérigazgatóinak munkáltatói joga se a város vezetőjénél összpontosuljon − figyelmeztetett Vitézy Dávid.

A főváros és a kormány közötti kapcsolatokat zárt ajtók helyett átláthatóan bonyolítsa Budapest városvezetése. A képviselőknek a főpolgármester válaszoljon az ülésen, ne csak írásban 30 napon belül. Szorosabb együttműködést vár el a város fejlesztése érdekében a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a polgármesterek és a Fővárosi Közgyűlés között.

Rovatok