Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Oroszország utolsó utáni jelzést adott

2024. október 2., szerda 19:28

Az Index Frontvonal című műsorának legfrissebb adásában állandó szakértőnkkel, Tarjányi Péterrel ezúttal arra kerestük a választ, hogyan sikerült az izraeli hadseregnek kiiktatnia a Hezbollah iszlamista szervezet vezetőjét, mi lehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve, amivel elindult Amerikába, továbbá Oroszország nukleáris doktrínájának megváltoztatásáról is beszéltünk.

„Nemcsak a Hezbollah fő vezetőjét – aki 1992 óta, 32 éve vezette a Hezbollahot –veszítette el a terrorszervezet, hanem emellett egy katonai parancsnokát is, illetve egy másik irányító vezetőt. Az látható, hogy Izrael lendületbe jött” – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában. 

Hozzátette, hogy egy eszkaláció már megtörtént, és Izrael nem akar tűzszünetet, mivel eldöntötték, hogy megvívják a közel-keleti háborút. 

Tarjányi Péter úgy véli, Izraelt a civilek halála „olyan szempontból érdekli, hogy precíziós csapásokat igyekszik végrehajtani”, miközben a Gázai övezetben több tízezer civil is elhunyt az elmúlt hónapokban. Elmondta, hogy Izrael részéről „olyan fajta nagyon-nagyon nagy mérlegelés nincsen. Van egy kockázatanalízis és van egy erősségek, gyengeségek, és mit veszít, mit nyer Izrael”.

Ukrajnára áttérve a biztonságpolitikai szakértő elmondta, nincsenek csodák, nincs megoldás, és jelenleg a békében sem hisz. „Nem lesz béke sem most, 2024-ben, sem 2025-ben. Azt lehet látni, hogy Ukrajna próbál felkészülni a télre és a következő évre, hogyha mégsem demokrata győzelem lenne az Egyesült Államokban.” Megjegyezte, hogy Ukrajnának nemcsak anyagilag vannak problémái, hanem a fronton is, mivel az új katonák nagyon alulképzettek, vagy 24 órán belülmegszöknek a frontról, vagy 48 órán belül meghalnak.

Tarjányi Péter felidézte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmezetését Oroszország legyőzéséről. „Ő csak ennyit mondott, hogy atomhatalmat, olyan országot, amely tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, valójában nem lehet legyőzni. Azért, mert eljöhet az a pillanat, amikor egyszerűen az az ország azt mondja, hogy na jó, tényleg bajban vagyunk, akkor odanyúlok a legkegyetlenebb eszközökhöz. És ez lehet nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyver, és pusztítok. Magyarán, ha ti el akartok teljesen söpörni, végső győzelemig megy a harc, akkor innentől kezdve én is. És akkor elpusztulunk mindannyian, ezzel tisztában van a Nyugat is – fejtette ki Tarjányi Péter, aki szerint a nukleáris doktrína változtatása egyfajta beismerés Oroszország oldaláról, hogy nincs minden rendben.

Véleménye szerint az utolsó utáni jelzés lehet Oroszország részéről, hogy abban az esetben, ha a Nyugat engedélyt ad a nagy hatótávolságú precíziós fegyverekre, akkor „adott esetben Ukrajna ellen megáll az a fajta jogi lehetőségrendszer, amiben tömegpusztító fegyvert, első lépésben jelesül atomfegyvereket vet be Moszkva.”

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

Rovatok