Index Vakbarát Hírportál

Durván egymásnak esett Hont András és Magyar Péter

2024. október 2., szerda 13:09 | aznap frissítve

Miután az Átlátszó nyilvánosságra hozta a hivatalos jelentést Magyar Péter diákhiteles szerződéseiről, Hont András publicista egy rövid bejegyzésben kommentálta is a történteket, mondván, az abban foglalt kemény megállapítások miatt távozott Magyar Péter a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatói székéből. Magyar Péter erre „átlátszó kormányzati propagandistának” nevezte Hont Andrást, és felhívta a figyelmet arra, hogy a KEHI nem tett feljelentést ellene.

„A vizsgálatot lefolytatták, és az összegző jelentésben szokatlanul egyértelmű és kemény megállapításokat fogalmaztak meg. Fél év múlva távozott is posztjáról (Magyar Péter – a szerk.)” – írja Hont András a Facebookon, ahol a publicista megosztotta az Átlátszó cikkét is, amelyben a lap által megszerzett Kormányzati Ellenőrzési Hivatal Diákhitel Központot érintő eljárásáról szóló jelentés olvasható.

Mint arról beszámoltunk, több kérdéses szerződést is vizsgáltak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) emberei a Diákhitel Központ Zrt.-nél Magyar Péter vezérigazgatósága alatt, amelyekből kiderült, hogy egyes ajánlattételek esetében nem állt fenn valós verseny, vagy éppen túlárazás történt.

Előfordult, hogy 100 ezer forintért készítettek el egy oldalt, 244 ezer forintért pedig egy diát. Korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő több kérdést is felvetett Magyar Péternek az általa korábban vezetett Diákhitel Központ szerződéseivel kapcsolatban, mert aggályai szerint több tízmillió forint értékű megbízásokat ítélt oda olyan cégeknek, amelyek feltételezhetően egy szűk ismeretségi körhöz kapcsolódtak. 

Hont András szerint egyértelműek a megállapítások

Hont András a bejegyzésében felidézte a Tisza Párt elnökének a Partizán YouTube-csatornáján tett februári kijelentéseit, ahol Magyar Péter arról is beszélt, hogy már külön éltek Varga Judittal, amikor a hivatal emberei megjelentek a munkahelyén, majd miután rendeződött a kapcsolatuk, „a vizsgálatot mindenféle megállapítás nélkül lezárták”, továbbá azt is, amit Hadházy Ákos felvetéseire mondott Magyar Péter, vagyis hogy a képviselő csak „vádaskodik”. 

Hát nem. Egyik sem. A vizsgálatot lefolytatták, és az összegző jelentésben szokatlanul egyértelmű és kemény megállapításokat fogalmaztak meg. Fél év múlva távozott is posztjáról. A dokumentum pedig tele van konkrétumokkal, amelyeket Hadházy korábban már megpendített

– írta a publicista a közösségi oldalán. 

A Tisza Párt így reagált 

A Tisza Párt közleményben reagált Hont András megállapításaira, amiben Magyar Péter úgy fogalmazott, hogy Hont András „átlátszó kormányzati propagandista”, és Dezső András korábbi akciójához hasonlóan (erről ide kattintva olvashat bővebben) jogellenesen szerezhette meg a titkos dokumentumot. A politikus kifogásolta, hogy Hont András csupán néhány részletet emelt ki a jelentésből, nem hozta nyilvánosságra az egészet. 

Annyira nem volt lánglelkű, hogy az elődöm idején kötött szerződésekre vagy a rogáni százmilliós szerződésekre vonatkozó megállapításokat is közkinccsé tegye

– írta Magyar, hozzátéve, hogy ha bármilyen bűncselekmény történt volna, akkor a KEHI feljelentést tett volna.

Magyar Péter arról is írt, hogy vannak olyan elemzések, felmérések, „amelynek oldalai jóval többe kerülnek százezer forintnál, és adott esetben jóval nagyobb hasznot is hajthatnak”. A Tisza Párt elnöke végül azt is közölte, hogy a „Fidesz ügyeletes feljelentője”, Tényi István már feljelentést tett a szerződések miatt, ezért nem szükséges „Hont András látványos vergődése”. 

Hont András ismét reagált: „Ide figyelj, pupák!”

„Kezd ahhoz hasonlítani, amit játszol, mint amikor a gyerek megy haza a bizonyítvánnyal, már az ajtóban áll, tudja, hogy pillanatokon belül az apjánál lesz, mégis kitart amellett, hogy színjeles. Csak te még ezt is túltolod, amikor az öreg már látja, hogy hatból buktattak, te még akkor is darálod, hogy de hát, az mind ötös” – üzent Hont András Magyar Péternek.

A publicista azt kifogásolja, hogy amikor már kinn van a KEHI-jelentés a megállapításokkal, a Tisza Párt elnöke még akkor is hajtogatja, hogy a hivatal megállapítás nélkül zárta le a vizsgálatot. „Én ezzel nem tudok mit kezdeni, személyiségzavarokkal nem foglalkozom, de az amúgy is beteg magyar nyilvánosság miatt a tényeket és a józan észt ne likvidáljuk már teljesen” – tette hozzá Hont.

Mivel a hosszabb szövegek értelmezése, ahogy látom, gondot okoz, ezért berakom csak a szösszenetedet és az azt cáfoló részeket. Sajnos lerajzolni nem lehet, és óvodai jelekkel sem tudok kommunikálni, de remélem, hogy az O1G-hőbörgésen edződött követőid nem épültek le annyira, hogy ne tudják értelmezni

– jegyezte meg Hont András, miközben mellékelte a KEHI-jelentés megállapításait.

A publicista Magyar Péter hozzá intézett szavaira is reagált. „Fölhánytorgatod, hogy Dezső Andráshoz hasonlóan jogellenesen szereztünk meg és hoztunk nyilvánosságra egy dokumentumot. Valószínűleg elegánsabb lett volna, ha valamelyik hozzátartozónkkal folytatott beszélgetést rögzítjük titokban, és tesszük közzé, de nem stílusunk” – közölte Magyarral.

Hont András a lapok működését is közölte a Tisza Párt elnökével, felhívva a figyelmét, hogy azok ilyen-olyan forrásokból információkhoz, dokumentumokhoz jutnak, ha pedig a közérdek így diktálja, lehozzák.

Oltári, hogy van képed arra hivatkozni, hogy nem tettek ellened feljelentést, miközben azzal házalsz a tévelygő ellenzéki tömegeknél, hogy a NER-ben védik egymást, mindenki mindent megúszik. Védtek téged, az a helyzet. Miután egyszerre volt pitiáner és hajmeresztő az ügyködésed, gondolom, nem akartak tovább kockáztatni

– szembesítette Magyar Pétert, hozzátéve, hogy nem véletlenül rakták a későbbiekben olyan helyekre, ahol már nem hozhatott egy személyben döntéseket.

Rovatok