Index Vakbarát Hírportál

Már a házi baromfikban is megjelent a madárinfluenza Magyarországon

2024. október 3., csütörtök 05:59

A vadludaknál azonosított madárinfluenza után most már házi baromfiknál is kimutatták a vírus jelenlétét Magyarországon – jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek.

A közleményből kiderült, hogy néhány nappal az első vadmadaraknál talált esetek után a Nébih laboratóriuma a házi baromfiállományban is felfedezte a madárinfluenza nyomait. A fertőzés egy Békés vármegyei, körülbelül 25 000 egyedet számláló pecsenyekacsafarmon ütötte fel a fejét, ahol az állatok leölése már megkezdődött.

A laborvizsgálatok szerint a Békés vármegyei Füzesgyarmaton a madárinfluenza H5N1-es altípusát azonosították. A farmon dolgozók a csökkenő takarmány- és vízfogyasztás, idegrendszeri tünetek, valamint a megnövekedett elhullás miatt kezdtek gyanakodni a vírus jelenlétére.

Két másik, a fertőzött gazdasággal kapcsolatban álló telepen is elrendelték a baromfiállomány kiirtását, hogy megakadályozzák a járvány további terjedését. A hatóságok már kijelölték a védelmi intézkedésekhez szükséges körzeteket: 3 kilométeres védőkörzetet és 10 kilométeres felügyeleti zónát alakítottak ki a gazdaság körül. A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy mind az ágazat, mind a fogyasztók, valamint a hatóságok közös érdeke, hogy a vírus ne terjedjen tovább. Kiemelték, hogy az állattartók fegyelmezett hozzáállása döntően befolyásolja, mennyire súlyosodik a járvány.

A Nébih ismételten arra kérte az állattartókat, hogy szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat a további fertőzések elkerülése érdekében.

Rovatok