Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter bekérette a német nagykövetet az „elfogadhatatlan” beszéde miatt

2024. október 3., csütörtök 15:06

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésben reagált Julia Gross német nagykövet szerda este a német egység napja alkalmából elmondott beszédére, melyben hosszasan bírálta a magyar kormányt, többek között Orbán Balázs 1956-ról mondott szavaira, de utalt a svéd NATO-csatlakozás hátráltatására, valamint a kormány orosz politikájára.

Szijjártó Péter közösségi oldalán írt bejegyzésében reagált Julia Gross német nagykövet által elmondott szerda esti beszédre, melyet „elfogadhatatlannak” minősített, ezért a nagykövetet bekérette a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

A német nagykövet bírálta a magyar kormányt

Julia Gross német nagykövet szerda este tartott megemlékezést a német egység napja alkalmából, melyen arról beszélt, hogy a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról, valamint hogy színjáték volt a svéd NATO-csatlakozás késleltetése. Emellett a német autógyárak vezetői pesszimisták az autóipar üzleti kilátásait illetően − részletezte a Szabad Európa.

Orbán Balázs 1956-tal kapcsolatos szavait felháborítónak értékelte, ennek kapcsán egy közös szóbeli tiltakozást, demarsot fogalmazott meg a francia nagykövettel együtt. A politikai igazgató később elnézést kért, mert „félreérthetően fogalmazott”. Ennek ellenére Orbán Viktor is megjegyezte, hogy Orbán Balázs hibát követett el, mégis kiáll mellette.

A két nagykövet által kiadott szóbeli diplomáciai jegyzék, demars szerint ha Magyarország NATO-tagállamként így áll a közös védelem kérdéséhez, az ellentétes a katonai szövetség szellemiségével, és sértő a többi tagra nézve.

A német nagykövet számonkérte a svéd NATO-csatlakozás több mint egy évig tartó hátráltatását, valamint a magyar kormány oroszbarát politikáját. Julia Gross sajnálatát fejezte ki, hogy az Orbán-kormány a két országot egymástól eltávolító útra lépett, illetve megjegyezte, meglepő, hogy ezen a rendezvényen sem miniszter, sem államtitkár nem mondott beszédet.

Rovatok