Index Vakbarát Hírportál

A Pesti Srácok munkatársa szerint az ellenzék politikai ügyet csinált Karsai Dániel halálából

2024. október 4., péntek 19:21

Kroó Zita és Gavin Duncan a Pesti TV adasában a nemrég elhunyt Karsai Dánielről beszéltek. A műsorban elhangzott, hogy az alkotmányjogászban „miért nem volt annyi türelem, hogy megvárja azt, hogy az élet mondja: »Danikám, akkor most van vége!«” Szerintük Karsai Dániel halálából az ellenzék politikai ügyet csinált.

Kroó Zita a Pesti TV csütörtöki adásában beszélgetett Gavin Duncannel, ahol Karsai Dániel halála és küzdelme is szóba került − vette észre a 444. A műsorvezető a következőt mondta az adásban a szeptember 28-án meghalt alkotmányjogászról:

Én nem értem, tehát Karsai Dániel, mondjuk ki, emiatt a betegség miatt halálra volt ítélve. Tényleg csak az volt, hogy na, mikor fog ez bekövetkezni. Tehát hogy az emberben, már bocsánat, de ne legyen annyi türelem, hogy megvárja azt, hogy az élet mondja: »Danikám, akkor most van vége!«, és akkor utána ebből ekkora politikai ügyet csinálunk, én ezt nem értem

− mondta Kroó Zita, a Pesti Srácok műsorvezetője.

Kroó Zita a tiszteletadást „kicsit érdekesnek” tartotta, majd hozzátette, hogy „az eutanáziát a magyar kormány nem támogatja, nem lesz nálunk, Karsai egyébként Strasbourgba is elment, ott sem engedték neki, és hát végül az Isten döntött a sorsáról” − következtetett a műsorvezető. Valamint „nagyon gusztustalan dolognak” tartotta, hogy „valakinek a halálát politikai célokra használják”.

Mint ismert, az alkotmányjogász betegségéről egy évvel halála előtt tett bejelentést közösségi oldalán. 2022 augusztusában ALS-t (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála. Ez az a súlyos betegség, amelyben Stephen Hawking fizikus is szenvedett. Az ALS egy úgynevezett motoneuron betegség, amelynél az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak – lefolyása a mentális képességeket nem érinti, a teljes lebénulást tiszta tudattal élik végig a betegek.

Véleménye az volt, hogy az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért, így különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát, valamint a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. Minthogy Magyarországon a jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Karsai Dániel testvére gyertyagyújtást tart

Karsai Péter péntek délutáni Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a temetés szűk családi és baráti körben lesz a hónap második felében, vidéken. Emellett egy néhány napos gyertyagyújtást is terveznek, ahol mindenki leróhatja kegyeletét. A pontos helyszínt és időpontot később közli.

Rovatok