Index Vakbarát Hírportál

Magyar Péter: Orbán Viktor ígérete teljesíthetetlen, mivel a kormány kiürítette az államkasszát

2024. október 4., péntek 11:26

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban nagyratörő terveket jelentett be: három éven belül ezer eurós minimálbért szeretne elérni kormányával, az átlagjövedelmet pedig 1 millió forintra növelnék. Mindezt azután fogalmazta meg, hogy jóslataik szerint a következő évben akár a 6 százalékot is elérheti a gazdasági növekedés. Magyar Péter szerint azonban Orbán Viktor ígérete teljesíthetetlen, mivel a kormány kiürítette az államkasszát, és már az alapvető kiadásokat is képtelenek fizetni. Orbán Viktor rádiós interjújára a Jobbik Magyarországért Mozgalom is reagált.

„Miközben 400 forint felett van az euró, összeomlott a magyar költségvetés, évek óta nem nő a magyar gazdaság, és hazánk lett az unió legszegényebb és legkorruptabb országa, aközben Orbán Viktor ma a szokásos propagandainterjújában már 6 százalékos gazdasági növekedésről fantáziál – írja Magyar Péter legújabb Facebook-posztjában, amelyben a Tisza Párt elnöke Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiós interjújára reagált.

A magyar kormányfő a szokásos péntek reggeli rádiós beszélgetésében többek között arra tett ígéretet, hogy a következő évben 3–6 százalék közé emelkedhet a gazdaság, ami jólétet és magasabb életszínvonalat eredményezhet. Elmondása szerint a kormány célja, hogy elérjék az 1000 eurós minimálbért, 2-3 éven belül pedig az 1 millió forintos átlagjövedelmet.

Az ellenzéki politikus szerint azonban a totálisan kiürített államkasszából már az alapvető kiadásokat sem tudják fizetni: tartoznak a kórházak, a rendőrség, az állami vállalatok és önkormányzatok, pénzhiány miatt csökkentik a védőnők fizetését, elveszik a túlórapénzt, kevesebbet utalnak a tanároknak. Magyar Péter nem érti, hogy a miniszterelnök ilyen állapotok között hogyan ígérhette meg, hogy „mostantól majd jön a »kánaán«, és talán 3 év múlva annyi lehet a magyar minimálbér, amennyi jelenleg Lengyelországban”, ahol 20-30 százalékkal olcsóbbak az élelmiszerek.

Orbán hiteleket és adókedvezményeket ígér a fiataloknak, miközben a saját fizetését 6,5 millió forintra emelte

– fogalmazott a Tisza Párt elnöke.

Magyar Péter felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt 55 ezer milliárd forintra nőtt az államadósság, kínai hitelek tartják lélegeztetőgépen a magyar költségvetést, és a korrupció miatt nem jönnek az uniós ezermilliárdok, ezért maradt az ígérgetés, hogy talán majd 3-4 év múlva jöhetnek béremelések, ha 6 százalékos lesz a magyar gazdaság növekedése.

Szerinte azonban arról ismét elfelejtett beszélni Orbán Viktor, hogy azért nincs pénz béremelésre, mert a vejétől vesz 650 milliárd forintért felesleges irodaházakat, 1400 milliárdért vesz repteret és 700 milliárdért Vodafone-t. „Szimbolikus, hogy a mai zagyvaságok a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban hangzottak el. Jó reggelt, Magyarország! Ébresztő!” – fogalmazta meg zárógondolatát Magyar Péter.

A Jobbik is reagált

A Jobbik sajtóközleménye szerint a miniszterelnök ma reggeli rádiós interjújából sok minden hiányzott, de legfőképp az őszinte szavak. A párt szerint jelenleg hazánk egy gazdasági válságban vergődik, amelyet javarészt a kormány okozott, majd mindezt úgy akarják orvosolni, hogy kínai hiteleket vesznek fel, 120 ezer migráns munkást telepítenek be, és a kétséges jövő elé néző akkumulátorgyártáshoz láncolják hazánkat.

A kormány, úgy tűnik, nem látja be, hogy a fenyegetettségek korában élünk, és ideje felkészülni arra, miként védjük meg hazánkat a természeti és a biztonsági fenyegetettségektől. A miniszterelnöknek ma reggel sem volt válasza a vidéken áradó bűnözési hullámra, amelyet javarészt a gazdasági válság és a vidéki drogpandémia tüzel, de arra sincs válasza, hogy miként tehetjük biztonságosabbá településeinket

– hívta fel a figyelmet a Jobbik.

A párt szerint a helyzet világos: ha az állam nem tudja megvédeni a polgárait a bűn áradásától, akkor az emberek kezébe kell adni az önvédelem lehetőségét, és olyan jogi környezetet kell kialakítani, hogy ők is részesei lehessenek Magyarország biztonságának megőrzésében.

DK: Orbán Viktor a Demokratikus Koalíció régi követelését teljesíti

Orbán Viktor ma a Kossuth Rádióban megígérte, hogy teljesíti a Demokratikus Koalíció régi követelését, és megduplázza a családi pótlékot – értékelte Orbán Viktor rádiós interjúját Gy. Németh Erzsébet, a párt alelnöke.

Elmondása szerint tény, hogy 2009 január elseje óta változatlan a családi pótlék összege, miközben az orbáni infláció miatt az egekbe szökött többek között az élelmiszer, a rezsi és az üzemanyag ára is.

A Demokratikus Koalíció szerint a duplájára kell emelni a családi pótlékot, mert „mi, szociáldemokraták minden egyes gyermeket egyformán fontosnak tartunk, függetlenül a szüleik jövedelmi helyzetétől” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Gy. Németh Erzsébet úgy gondolja, hogy a családi pótlék nem tesz különbséget gyermek és gyermek között, ezért az egyik legigazságosabb állami támogatási forma. Minden családot egyaránt sújtanak az áremelések, ezért minden családon segítenie kell a kormánynak.

Rovatok