Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték az egytonnás amerikai bomba hatástalanítását Ferencvárosban

2024. október 5., szombat 13:50

A szombat reggeli, vasúti összekötő híd töltésének bontásakor talált légibomba hatástalanítása miatt, a robbanószerkezettől számított 600 méter sugarú körben kiürítették és lezárták a területet.

Kora reggel a MÁV bejelentéséből derült ki, hogy Budapesten, az Összekötő vasúti hídnál második világháborús bombát találtak. Az MTI most az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztjének, Gajdos Milánnak közleménye alapján arról számolt be, hogy a tűzszerészek megkezdték az egytonnás amerikai légibomba hatástalanítását a főváros IX. kerületében.

A Soroksári utat átszelő vasúti összekötő híd töltésének bontásakor bukkantak a munkások a második világháborús, egy tonna össztömegű, amerikai gyártmányú légibombára

– emlékeztetett Gajdos Milán főhadnagy.

A rendőrség a művelet idejére, a hatástalanítás biztonságossága érdekében kiürítették és lezárták a városrészt egy meghatározott területen, a bombától számított 600 méter sugarú körben. Ez érinti az Összekötő hídon zajló vasúti forgalmat, a Rákóczi híd és a Soroksári úti egyes Volánbusz-járatokat és a H6-os HÉV-et is.

A lezárást már délelőtt elkezdték, így a Volánbusz járatai 10:30 és 16:00 között terelt útvonalon közlekednek a Rákóczi híd és a Soroksári út környékén. Soroksári úton közlekedő autóbuszok is terelve közlekednek, ezért nem érintik a Népliget és Pesterzsébet közötti megállókat. A H6-os Hév pedig 10 óra óta Ráckeve, illetve Tököl felől csak a Kén utcáig szállít utasokat, a Közvágóhíd állomást a vonatok nem érintik.

Frissítés!

Az alakulat katonái sikeresen eltávolították a légibomba orrgyújtó szerkezetét. A fenékgyújtó szerkezet állapotfelmérése során azonban kiderült, hogy annak eltávolítása nem lehetséges, ezért szakszerűen rögzítették a tűzszerészek, így biztonságosan szállítható állapotba került a robbanótest – derült ki a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztjének legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Gajdos Milán elmondta, hogy a már biztonságos robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították rendőri kísérettel. Itt a második világháborús légibombát később megsemmisítik majd.

Rovatok