Index Vakbarát Hírportál

Magyar Péter bement a köztévé épületébe, de nem sokáig jutott

2024. október 5., szombat 15:03 | aznap frissítve

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke demonstrációt szervezett az MTVA Kunigunda útjai székháza elé. Az ellenzéki politikus előzetesen a közszolgálati csatornán szombaton élőben szerette volna felolvasni a 16 pontos követelését. Végül bejutott az épületbe, de nem sokáig jutott, egy közleménnyel fogadták. A tüntetésen felszólalt többek között Nagy Ervin, Hadházy Ákos és Nagy Bandó András is.

Szombaton 15 órára a közmédia épülete elé szervezett tüntetést a Tisza Párt. Magyar Péter pártelnök pénteken egy Facebook-videóban jelentkezett be az MTVA Kunigunda útjai székháza elől. Itt kiemelte a 16 pontos követelésüket, amit szombaton élő adásban kívánt felolvasni. 

A Tisza Párt elnöke abban bízott, hogy az MTVA vezérigazgatója vagy helyettese feltűnik szombaton, és a színpadra fellépve megmagyarázza, „mi folyik a Kunigunda út 64. szám alatt”. Szombat délelőtt felszólította Papp Dánielt, a közmédia vezérigazgatóját, hogy a közszolgálati média közvetítse élőben a tüntetést, és este adjon élő megszólalási lehetőséget Magyar Péternek.

Az M1 végül több délutáni híradásában is beszámolt a tüntetésről.

Magyar Péter: Eljött a szembenézés órája

A Tisza Párt elnöke utolsó megszólalóként állt a színpadra, több mint félórás beszédét folyamatosan frissülő cikkünkben követtük, amelyet alább olvashat.

18.15: A tüntetők egy része elhagyta a helyszínt, de sokan maradtak is. A közmédia épületénél rendőrsorfal áll.

18.00: „Legyetek békések, ne adjunk okot az újabb propagandatámadásokra” – kérte szimpatizánsait Magyar Péter, hozzátéve, ha rendőri utasítás van, annak tegyenek eleget.

17.55: A tervek szerint most élőláncot vonnak a közmédia épülete köré, de hangsúlyozzák, ezt békésen teszik. Majd a tüntetők egy része fáklyákat gyújtott. Magyar Péter pedig azt állítja, hogy az előzetes megállapodás ellenére a rendőrség lezárta a színpad mögötti utcát. Ezért abba az irányba nem tud menni az élőlánc. A Tisza elnöke kiemelte,

nem a rendőrökre haragudnak, „a propaganda retteg”.

17.45: Magyar Péter a színpadon az MTVA közleményét olvasta fel. (Ezt a cikkünk a végén olvashatják.) Majd ismét felolvasta a Tisza Párt 16 pontos követelését, és a fellépőkkel közösen felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt és a Kossuth-nóta – Rost Andrea vezetésével. Előtte nemzeti színű konfettiágyúkat kapcsoltak be. Magyar Péter végül október 23-ára a Bem-szoborhoz hirdetett tüntetést, onnan a Széll Kálmán térre vonulnak majd.

17.30: Magyar Péter a beszédét követően odament az MTVA székházának bejáratához, a rendőrök és biztonságiak beengedték. A demonstrálók azt skandálták, hogy „Adásba, adásba!” Miután Magyar Péter kijött az épületből, elmondta, hogy azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs joga belépni a székházba,

de az MTVA beszámol az eseményről.

16.50: Magyar Péter beszédét egy felszólítással kezdte: „Ébresztő, magyarok!” Ismételj el egy hazugságot sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság – szerinte ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz propagandájának, amit megfogadtak a kormánypártnál. Aláhúzta: ebből egyszer és mindenkorra elég volt. Magyar Péter úgy fogalmazott, hogy „köszönöm, hogy ilyen rengetegen eljöttetek”.

Magyar Péter szerint eljött a szembenézés órája, „a sajtó lehet a szabadság és a demokrácia, és lehet egyben a diktatúra és az elnyomás jelképe is”. A Tisza Párt elnöke kiemelte, hogy nem véletlen, hogy a forradalmárok 1956. október 23-án az ikonikus Magyar Rádióhoz vonultak. „Még a kádári diktatúrában is figyeltek arra, hogy a cenzúra mellett a közmédia értelmes dolgokat tanítson az embereknek.”

Papp Dániel nem jött ki

Magyar Péter beszédében arra is kitért, hogy

Magyar Péter a beszédét úgy zárta, hogy „veletek együtt, a magyarok millióival azon fogunk dolgozni”, hogy Magyarország egy tudásalapú társadalom legyen. Majd arra is kitért, hogy „nem elég nekünk egy Orbán, van nekünk kettő is”. A Tisza Párt elnöke kiemelte, nem csupán a közmédia miatt vannak itt, hanem hogy kiálljanak egy szuverén országért.

Korábban elképzelhetetlen hazaáruló mondatok hagyták el Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának a száját

– a tömeg erre úgy reagált: „Hazaáruló!” Magyar Péter szerint Orbán Balázs meggyalázta az 1956-osok emlékét, és belerúgott a több 100 kivégzett és több 1000 megkínzott emberbe, ugyanakkor kormányzati szintre emelte a hazaárulást is. „Vajon Orbán Balázsnak mi volt a jele az óvodában? Esetleg a fehér zászló?”

Magyar Péter szerint bármit is tesz ez a romlott hatalom, és bármeddig tart ki a propaganda, „mi akkor is lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat”.

Kemény kritikát kapott Kálmán Olga

16.45: A színpadon ismét bejátszották a Tisza Párt videóját, amelyben az M1 Magyar Péterről szóló hírei láthatók.

16.40: Tarr Zoltán szót emelt az ellen is, ahogy a Fidesz a női politikusaival bánik, akiknek könnyebben elengedték a kezét, megemlítve Novák Katalint és Varga Juditot. Később a független, szabad sajtó helyreállítását követelte.

16.35: Tarr Zoltán arra emlékeztetett, már az oktatási tüntetések idején is hasonló követeléseik voltak. A közmédiának közszolgálati médiumnak kellene lennie, nem szócsőnek, a közszolgálat a polgárok hiteles, objektív tájékoztatása – mondta az EP-képviselő. Tarr Zoltán kitért Orbán Balázs 1956-ot és az orosz–ukrán háborút érintő szavaira is, amelyeket félreérthetetlennek tart, erre:

„Hazaáruló, hazaáruló” – skandálták a tüntetők.

Tarr Zoltán ijesztően egyértelműnek tartja a politikai igazgató mondatait, és ezt tartja a szuverenitásra nézve veszélyesnek.

16.30: Hadházy Ákos a tüntetésen arról beszélt, hogy ez az épület a legfontosabb bástyája a hatalomnak. A független képviselő elárulta, régi pártok politikusai is azt mondták neki, hogy ezt a helyzetet nem lehet megváltoztatni. Hadházy Ákos az első feltételnek azt nevezte, hogy elegen legyenek itt, a másodiknak: úgy kell beszélniük és cselekedniük, hogy a hatalom lássa rajtuk, nem panaszkodni jöttek.

„Mondjon le” – skandálták a tüntetők.

Hadházy elismerte, nem biztos, hogy a követelések ma teljesülnek, de ha a mai figyelmeztetés nem elég, akkor küldenek újabbat, folytatni fogják.

16.25: A következő felszólalót Magyar Péter konferálta fel, Hadházy Ákos következett. Mint ismert: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a napokban többször is megszólalt azokról a szerződésekről, amelyeket a Diákhitel Központ még Magyar Péter vezetése alatt kötött. A politikus szerint ha nincsenek egyértelmű és megnyugtató válaszok, akkor „ezek a szerződések továbbra is problémásak”.

16.24: Incze Zsuzsa, a Csellengők volt műsorvezetője elmondta, hogy ez a műsor eltűnt gyerekekről szólt, borzasztó történeteket láttak és hallottak, ezért volt számára érthetetlen, hogy megszüntették. Úgy érzi, a magyar televízió számára nem fontosak azok, akik utcára kerülnek.

Felelősség terheli a közmédiát azért, mert nem teszi a dolgát

– vélekedett Incze Zsuzsa, aki arról is beszélt, hogy a magyar médiának dolga van ezzel a témával.

16.20: Nagy Navarro Balázs felidézte, hogy az azóta DK-s Kálmán Olga annak idején az Egyenes Beszédben nem számolt be a közmédiával szembeni demonstrációjukról. Valamint azt is kiemelte, a köztévé kuratóriumában számos ellenzéki politikus helyet foglal.

16.10: „Ezek bent minden egyes erődemonstrációtól rettegnek. Ez a hatalom csak az erőből ért – nem az erőszakból –, ez az erő ti vagytok” – hangsúlyozta Nagy Navarro Balázs, hozzátéve: adják vissza a nemzetnek a televízióját. Nagy Navarro szerint nemcsak a kormány, hanem az ellenzék kollaboráló része is hibás a közmédia jelenlegi állapotáért.

16.05: A korábbi közmédiás, Nagy Navarro Balázs arról beszélt a színpadon, hogy elvették a nemzet televízióját, a nemzet hírügynökségét és a magyar rádiót. Felidézte, ő már 2011-ben azt mondta, „szégyen és gyalázat, lehetetlen, hogy a rendszerváltozás után két évtizeddel megint hazudnak”, majd többen éhségsztrájkba kezdtek.

Nagy Bandó András: Ébresztő, magyarok

15.55: Majd Nagy Ervin egy felvidéki magyar levelét olvasta fel.

15.50: Kátai István sepsiszentgyörgyi színész is videóüzenetet küldött a tüntetésre, ő többek között az erdélyi kultúrában látható Fidesz-befolyásról beszélt. Úgy látja, ma egy forradalmi pillanatnak lehetnek a részesei, minél többen állnak ki, annál nehezebb lesz elhallgattatni őket.

15.45: Nagy Bandó András szerint Orbán Viktornak kár gumicsizmát húzni, ha majd árad a Tisza. Szerinte nem lesz olyan gát, ami megállítja a Tisza áradását. A humorista szeretné, ha az összmagyarság miniszterelnöke egy magyar lenne.

15.40: Nagy Bandó András is felszólalt a tüntetésen. „Megint át vagyok verve. Tegnap hívott fel Ervin, azt mondta, élő adásban leszek az M1-en” – kezdte a humorista, aki örül, hogy eljött a demonstrációra. Nagy Bandó András sosem hitte volna, hogy 77 évesen azért kell tüntetni, amit már 30 éve elértek. A humorista úgy vélekedett, sok politológus még mindig autokráciának nevezi „ezt a diktatúrát”. 

Ébresztő, magyarok

– jelentette ki Nagy Bandó András, aminek hatására a tüntetők elkezdték skandálni, hogy „ébresztő, ébresztő”. Nagy Bandó András felidézte Orbán Balázs 1956-ról szóló mondatait is, amit a demonstrálók „hazaárulók, hazaárulók”, valamint „ruszkik, haza” skandálása követett.

Bruti: Ne dőljetek be a propagandának

15.30: Bruti beszéde után a kivetítőn bekapcsolták az M1 élő adását, hogy megnézzék, a csatorna beszámol-e a tüntetésről. Épp reklám volt. Majd az M1 rövid élő adása után németországi Tisza-szimpatizánsok videóüzenetét játszották le a tüntetésen, akik a szabadság fontosságát hangsúlyozták.

Ugyanakkor nem sokkal később az M1 15.30-as híradójába vágóképet adtak a tüntetésről.

15.25: Bruti felidézte az M1 által szervezett EP-vitát, amelyen még a Kutyapártot képviselte. Állítása szerint kifelé az épületből valaki azt mondta neki, hogy „köszönjük a rabszolgák nevében”. Bruti szerint a közmédiában dolgozó hírszerkesztőknek és a hírhamisítóknak este már összeszorul a gyomruk, amikor minden elcsendesedik. „Ezek az emberek tudják, hogy ennek egyszer vége lesz. És nincs média, ami később alkalmazná őket. Pont ezért veszélyesek (…), mert a hátuk mögött nincs más, csak szakadék.”

Ne dőljetek be soha a propagandának, és ami a legfontosabb: ne féljetek

– mondta a tüntetőknek Tóth Imre.

15.20: Nagy Ervint követően a humorista, Bruti lépett a színpadra. Tóth Imre (Bruti) szerint legalább annyian vannak, mint a Békemeneten, „ne nevessél, én voltam ott is. Azt hallottam, lesz ott egy ritka természeti jelenség, volt is, fényes nappal volt ott sötétség”.

A Kutyapárt volt jelöltje megjegyezte, októberben lehet, a megafonosok állnak majd a barikádon, „a felét elviszi a talaj menti fagy, a másik fele nyugati emigrációban fog senyvedni”. Bruti üdvözölte az M1 állandó nézőit is, szerinte meg kell győzni még azt a tizenhetet is. A tömeget meggyőzőnek nevezte. Ugyanakkor van egy üveg pálinkája arra, hogy az M1 ezt nem közvetíti élőben,

mert félnek tőletek, tőletek, akiknek a pénzéből fizetik őket.

15.15: Nagy Ervin arról is beszélt, hogy amikor készül egy ilyen esemény, aminek ő is a motorja, megpróbál elérni olyan művészeket, akiket elég bátornak gondol. Március 15. után azt gondolta, válogatnia kell majd a jelentkezők között, azonban alábecsülte a félelem erejét. A színész jelezte, vannak olyan hazafiak, akik igent mondtak a mai meghívásra is, a többieknek pedig azt üzeni, hogy „nem vagyunk hajlandóak többé félni”.

15.10: Nagy Ervin a színpadon többek között arról beszélt, hogy a tiszások mindig középen állnak, és vigyáznak egymásra, ő pedig tiltólistássá vált a saját hazájában, „de azért tiltólistára egy egész nemzetet nem lehet tenni”. Nagy Ervin elárulta, a feketelista büszkeséggel tölti el, mert ez azt jelenti, hogy nem hajlott meg a gerince. „Árad a Tisza” – skandálják a tüntetők. Nagy Ervin kiemelte, hogy korábban Orbán Viktorra szavazott, de „óriásit csalódott” benne.

15.05: A demonstrálók egy óriáskivetítőn nézhetik az M1 Magyar Péterről szóló híreit. Ezt követően Nagy Ervin színész lépett a színpadra.

15.00: A helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a tüntetés hivatalos kezdetére megtelt a közmédia székháza előtti terület, de továbbra is folyamatosan érkeznek a tüntetők a helyszínre. A Kunigunda útja felé vezető utcákon többen magyar zászlókat árulnak.

Itt a köztévé válasza

„Elég volt az ipari mértékű hazudozásból, elhallgatásból, a sajtószabadság totális megcsúfolásából, honfitársaink millióinak félrevezetéséből. Mutassuk meg együtt, hogy új világ van, és nem hagyjuk, hogy a hatalom- és propagandagyár ugyanúgy működjön tovább, mint eddig” – olvasható a Tisza Párt meghívójában, amelyben kiemelték, a békés megmozduláson mindenkit szeretettel látnak, de „ha valaki másik politikai közösség részéről csatlakozik, akkor ne hozzon magával pártjelképeket, csak magyar zászlót”.

Magyar Péter nem sokkal a demonstráció kezdete előtt több fényképet is megosztott arról, hogy rengeteg rendőr áll a közmédia székházának környékén. A demonstrációra más ellenzéki képviselő is jelezte a részvételi szándékát – a teljesség igénye nélkül: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke, Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke, valamint Hadházy Ákos. Az ellenzéki politikusok rendszeresen szerveznek tüntetéseket a MTVA székháza elé, 2018-ban tüntetéssorozat is volt az épület előtt.

Magyar Péter az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió vendége volt szeptember 26-án élő adásban – erről az alábbi linken számoltunk be. „A hírműsorainkban természetesen beszámolunk a rendezvényről, és továbbra is hívjuk műsorainkba az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is” – hangzott el az M1 aktuális csatorna déli híradójában szombaton, majd kiemelték:

Magyar Péter erőszakos akcióval fenyegetőzik szombati, nyílt levélnek titulált írásában. Miközben ebben élő közvetítést követel, felemlegeti a 2006-os erőszakos eseményeket, amelyek a Szabadság téren zajlottak a televízió akkori székházánál.

A híradóban ismertették, Magyar Péter 16 pontos követelését tartalmazza a nyílt levél, amely szerinte a közmédia valódi közszolgálati médiává alakításáról szól. Egyebek mellett szerepel benne a vezérigazgató, továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetőinek lemondása, de visszaállítaná a közmédia feletti politikai felügyeletet is, és követeli a sajtó-helyreigazítási szabályok módosítását.

„Magyar Péter beleavatkozna a műsorstruktúrába is, amikor követeli a késő esti kínai és orosz híradók, valamint az Egyperces híradók megszüntetését, ám a német és az angol nyelvű híradókról nem ír” – hangzott el.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok