Index Vakbarát Hírportál

Kőkemény büntetésre lehet számítani a kukába dobott palack visszaváltásakor

2024. október 5., szombat 11:40

Akár 90 ezer forintba is kerülhet az, ha valaki a kukából gyűjtené össze a visszaváltható üvegeket, ugyanis az Országos Rendőr-főkapitányság szerint ez szabálysértésnek minősül.

Az országban egyre inkább elterjedt jelenség nemcsak a saját, hanem a mások által kidobott palackok visszaváltása is. A Dívány megkérdezte a rendőrséget, milyen büntetésre számíthatnak azok, akiket guberáláson érnek.

A darabonként 50 forintot érő visszaváltható alumíniumdobozokat és műanyag palackokat egyre többen gyűjtik az utcákon, és akár napi tízezer forintos bevételhez is juthatnak. Ez az úgynevezett „flakonozás” azonban számos kérdést vet fel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lapnak elmondta, hogy a kidobott palackok jogállását a 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza, amely szerint

a szemetesbe helyezett palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. Amint a gyűjtőedénybe kerülnek, a tulajdonjoguk a hulladékkezeléssel foglalkozó koncessziós társaságra száll át.

Ezért a közterületen elhelyezett gyűjtőedényből származó visszaváltható palackok nem tekinthetők gazdátlan tárgyaknak, és jogszerűtlen azok összeszedése és visszaváltása. Amennyiben valaki engedély nélkül távolítja el ezeket a hulladékokat, szabálysértést követ el, amelyért büntetőeljárás indulhat ellene.

A palackok gyűjtése tehát szabálysértésnek minősül, és a helyszínen a rendőr pénzbírságot szabhat ki, amely 6500 és 65 000 forint között lehet. Ha valaki hat hónapon belül ismét szabálysértést követ el, a bírság akár 90 000 forint is lehet. Fiatalkorú esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 forint. Emellett a szabálysértés elzárással, pénzbírsággal vagy közmunkával is büntethető.

Rovatok