Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid reméli, hogy Karácsony Gergely belátja, a DK-MSZP-világ hatalmi monopóliumát a választók megszüntették

2024. október 5., szombat 16:17

Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője, Vitézy Dávid értékelte a Fővárosi Közgyűlés alapuló ülését, amely szerinte azt bizonyította be, hogy kitartó munkával és érdemi javaslatokkal lehet többséget teremteni.

A tegnap megalakult az új Fővárosi Közgyűlés frakciói nagyon megosztottak, így többek között az SZMSZ-ről és a főpolgármester-helyettesekről sem tudtak megegyezni. Azonban akad néhány ügy, amelyben még ez a megosztott városvezetés is egyetért, ilyen a Vitézy Dávid által már a választási kampányban is hangoztatott, majd kedden benyújtott BKK-rendészetre vonatkozó előterjesztése.

Ezek után nem meglepő, hogy a Podmaniczky Mozgalom képviselőcsoportját vezető politikus is ezzel indította közösségi oldalán közzétett, az alakuló ülésről szóló értékelését.

Az első nap nekem bizonyította, hogy kitartó munkával és érdemi javaslatokkal lehet többséget teremteni: a BKK-rendészetre vonatkozó javaslatomat egyhangúlag fogadta el a Közgyűlés, végül még az a Karácsony Gergely is mögé állt, aki a kampányban legjobban támadta az elképzelést. Innentől a megvalósításon a sor, minden lépésnél ott leszek és figyelni fogom, hogy valóság legyen a tervekből

– emelte ki Vitézy Dávid.

Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy választási programjának két másik eleme kapcsán is sikerült többséget teremtenie. A leszerelt köztéri kukák visszaszereléséről szóló javaslatához a Fidesz frakciójának támogatását szerezte meg, amíg az állatvédelmi központ létrehozásáról szóló javaslatát a Kétfarkú Kutya Párt támogatta.

A politikus kifejtette, hogy a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP közös frakcióját – amelyben Vitézy Dávid mellett még Szilágyi Anna és Gál József kapott helyet – azért Podmaniczky Mozgalomnak nevezték el, mert a Közgyűlésnek a létrejöttekor volt Podmaniczky Frigyes születésének 200 éves évfordulója, akinél, a frakcióvezető szerint „senki nem tett többet a szeretett fővárosunk kiépüléséért és fejlődéséért”.

Nem minden döntést sikerült meghozni: főpolgármester-helyettest nem is jelölt Karácsony Gergely, pedig köteles lenne választani a Közgyűlés. A szervezeti és működési szabályzat kapcsán pedig a szélsőségesen centralizált, az ukrajnai háborús veszélyhelyzetre hivatkozva antidemokratikusan a Közgyűlés minden hatáskörét elvonó hatalomgyakorlási modellből a főpolgármester nem volt hajlandó engedni. Világosan látszott, hogy a Közgyűlés többségének nincs akkora bizalma a főpolgármesterben, hogy szinte minden hatáskört átruházzon, de Karácsony Gergely ehhez foggal-körömmel ragaszkodott, és egy parttalan jogi vita alakult ki erről

– értékelte a Fővárosi Közgyűlés sikertelen pillanatait a frakcióvezető.

Vitézy Dávid bízik abban, hogy az újabb egyeztetéseken meg tudják győzni Karácsony Gergelyt arról, hogy „a DK-MSZP-világ hatalmi monopóliumát a választók megszüntették, és ezt nem lehet jogi eszközökkel bebetonozni, évekkel meghosszabbítani”.

„Pártpolitikai csatatér helyett valódi városfejlesztés – ez volt a plakátjaimon, és szerintem pont ezt jelenti az, hogy érdemi ügyekben sikerült többséget teremtenem a programom több pontja mögött már az első ülésen. Mi ebben a szellemben folytatjuk a munkát és hozunk javaslatokat a következő ülésre is” – zárta bejegyzését Vitézy Dávid, aki megköszönte a rá érkező több mint 371 ezer szavazatot és elmondta, hogy a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési bizottság elnökeként is tevékenykedni fog az új városvezetésben.

Rovatok