Index Vakbarát Hírportál

EP magyarügyi felelőse: A magyar fiataloknak fogalmuk sincs róla, mit jelent egy szabad társadalom

2024. október 6., vasárnap 09:29

Tineke Strik szerint egyre rosszabb a jogállamiság helyzete Magyarországon. a holland zöldpárti képviselő azért érkezett most Budapestre, hogy megvizsgálja a magyarországi állapotokat. Civil szervezetekkel egyeztetett főleg, mivel a kormányzat elzárkózott a találkozástól.

Budapesten járt és interjút adott a Telexnek Tineke Strik, akit az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági ügyek felelősének neveztek ki.

A zöldpárti holland képviselő többek között arról beszélt, hogy milyennek látja a magyar jogállamisági helyzetet, mit gondol a különféle uniós eljárásokról, hogyan próbálta felvenni a kapcsolatot a kormánnyal, illetve azt is, hogy szerinte kapott Orbán Viktor egy jó érvet a kezébe.

Tineke Strik legfontosabb állításait a lap interjújából alább foglaltuk össze:

Tineke Strik holland EP-képviselőt idén nevezték ki a magyarországi jogállamisági ügyek felelősének az Európai Parlamentben. A holland képviselő a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfieldtől vette át a dossziét, aki az előző ötéves ciklusban felelt a témáért.

Tineke Striknek ez a második ciklusa az EP-ben. A 61 éves politikus a jogállamiság témáját is folyamatosan napirendjére tűző állampolgári jogi bizottság tagja, ahol eddig főként a menekültügy és migráció kérdéseivel foglalkozott, de sokszor felszólalt a magyarországi demokráciáról rendezett szakbizottsági és plenáris vitákban is.

Rovatok