Index Vakbarát Hírportál

A DK gyűjtést indít, az emberek segítségét kérik

2024. október 8., kedd 14:35

A Demokratikus Koalíció karitatív gyűjtést indít a kórházban hagyott újszülöttek támogatásáért – jelentette be Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és Fekete Katalin XX. kerületi pesterzsébeti önkormányzati képviselő a budapesti Jahn Ferenc Kórház udvarán kedden.

Gy. Németh Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházban több mint tíz olyan újszülött van jelenleg, akiket ott hagytak a szülők a nem megfelelő családi körülmények miatt.

„Országosan a sajtóhírek szerint 250-300 ilyen kisbaba él ma egészséges újszülöttként a kórházakban” – emelte ki a DK képviselője, majd hozzátette: ezek az újszülöttek után a kórházak nem kapnak támogatást, így a kórház büdzséjéből kell finanszírozni a gyerekek megfelelő ruházatát, pelenkát, játékokat.

A DK ezért karitatív adománygyűjtést indít, hogy

Az ellenzéki párt szerint ezeknek a kisbabáknak is jár a biztonság, a megfelelő ruházat, amit a családokban nevelkedő gyerekek megkapnak. A DK azt kéri, hogy aki teheti, segítsen azoknak az újszülötteknek, akik egy kórházban várják, hogy normális életük lehessen.

Az adománygyűjtéssel kapcsolatos információk a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán érhetők el.

A Népszava számolt be arról, hogy országszerte 280-300 kisbaba töltötte élete első hónapjait kórházakban azért, mert szüleik elhagyták vagy nem tudták hazavinni őket, a gyermekvédelem pedig képtelen számukra nevelőszülőt biztosítani a szakemberhiány miatt. A lap becslésekre hivatkozva azt írta: legalább 2000 nevelőszülő hiányzik az ágazatból, ugyanakkor a kórházi élet drámai hatással lehet a babákra, és pluszfeladatot jelent az intézményeknek, mivel sok esetben olyan csecsemőkről kell gondoskodniuk az orvosoknak, ápolóknak, akik valójában nem egészségügyi ellátására szorulnak.

Rovatok