Index Vakbarát Hírportál

A kormányhivatalt hívja segítségül az új győri polgármester, hogy visszakapja elvesztett jogköreit

2024. október 8., kedd 14:25

A győri kormányhivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz fordul Pintér Bence új polgármester, aki törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez azért, hogy ne csupán törvényileg garantált jogköreit láthassa el. Az új polgármester szerint a Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlés megpuccsolta őt azzal, hogy a szervezési és működési szabályzat módosításával jelentősen csökkentették a hatáskörét.

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a helyi kormányhivatalnál, és az Alkotmánybírósághoz fordul Pintér Bence győri polgármester, miután a közgyűlés a többségét adó Fidesz–KDNP-frakcióval az önkormányzat szervezési és működési szabályzatának (SZMSZ) megváltoztatása mellett szavazott. Így a törvényileg garantáltakon túl az összes jogkör elkerült Pintér Bencétől – írta meg a 444.

Az új SZMSZ értelmében ugyanis az új polgármester elődjével szemben három helyett már csak egy, társadalmilag megbízott  alpolgármesterrel dolgozhat,

a bizottsági tagokra tett javaslatait felülírhatják, de elvették az összes olyan pénzügyi mozgásterét is, ami a fideszes Dézsi Csaba Andrásnak még megvolt.

Nem hagyhat például jóvá új, a költségvetésben nem szereplő feladatokat 300 milliós értékhatár alatt, a gazdasági társaságokkal kapcsolatos anyagi döntéseket átruházzák a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsághoz, valamint az ingatlanokkal és a bérbeadással kapcsolatban sem hozhat az új polgármester önálló döntést.

Ezek mellett létrehozták a Frakcióvezetők Értekezletét is, amiben minden frakcióvezetőnek és a polgármesternek van szavazati joga, de a közgyűlési súly arányában.

Mint ahogy az Index megírta, Dézsi Csaba András, a város leköszönő fideszes polgármestere és a többi fideszes képviselő szándéka miatt

Pintér Bence már korábban jelezte, hogy gondja van a szerinte az ő jogköreit korlátozó SZMSZ módosításával.

A Fidesznek bő kétharmada van ebben a ciklusban, ezért mondja Pintér Bence, hogy az ő szavazata csak egyharmadot ér. A Frakcióvezetők Értekezletének nincs döntési jogköre, de a polgármestert köti az ottani szavazás, így Pintér Bence szerint gyakorlatilag a Fidesz frakcióvezetője dönthet egy személyben arról, hogy

Pintér Bence az ülés után arról írt, ezzel példátlan módon korlátozzák a polgármestert és semmibe veszik a választó akaratot, és megpuccsolták őt.

Az alakuló ülés napirendjét még Pintér Bence állíthatja össze, hiszen a frakciók hivatalosan csak az első ülésen alakulnak meg, így addig a Frakcióvezetők Értekezlete sem állhat fel.

Rovatok