Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid: A főpolgármester a valósággal és a programjával is szembemegy

2024. október 8., kedd 09:33

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely a saját ígéreteivel is szembement, amikor azt nyilatkozta, hogy nincs terve a közösségi közlekedés további fejlesztésére és a budapesti forgalom csillapítására. A korábbi főpolgármester-jelölt ezért arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy gondolja át az InfoRádiónak tett nyilatkozatát, és vonja vissza azt.

Vitézy Dávid Facebook-videóban reagált Karácsony Gergely főpolgármester kijelentésére, miszerint „nincs terve a közösségi közlekedés fejlesztésére és a forgalom csillapítására Budapesten”. 

„A gyalogos- és kerékpáros-közlekedés részaránya nagymértékben nőtt a városban, minden olyan típusú beavatkozást megtettünk, ami ezt a célt szolgálja, tehát nekem nincsenek újabb terveim arra” – fogalmazott az InfoRádiónak a főpolgármester, majd hozzátette, hogy az elmúlt öt évben minden átalakítást elvégeztek.

Vitézy Dávid szerint viszont nem helyénvaló, hogy „még csak most kezdődik az ötéves főpolgármesteri ciklus, és a főpolgármester azt mondja, neki már nincs terve arra, hogy növelje a közösségi közlekedéssel közlekedők, a gyalogosok és a kerékpárosok számát Budapesten, mert gyakorlatilag kész vagyunk”.

Három dologgal is szembemegy, amit a főpolgármester mond: a valósággal, a programjával és az összes létező budapesti stratégiával 

– húzta alá a volt főpolgármester-jelölt, aki szerint „bár valóban történtek a belvárosban kerékpáros fejlesztések, de azokban a külső kerületekben, ahol a budapestiek 80 százaléka él, nem történt semmi”. Emellett Vitézy Dávid úgy véli, Karácsony Gergely a saját ígéreteivel és a programjával is szembemegy, „ahol plusz öt évet ígért a budapestieknek, öt évvel hosszabb életet, tisztább levegőt, forgalomcsillapítást és egészségesebb utcákat”.

Végezetül kiemelte: „Budapestnek van hatályos közlekedésbiztonsági programja, hogy kevesebben haljanak meg az utakon, van hatályos mobilitási terve, hogy növekedjen a fenntartható módon közlekedők száma, 60-ról 80 százalékra a nem autóval közlekedők aránya, és klímavédelmi, környezetvédelmi célkitűzései is vannak”, amelyekkel Vitézy szerint Karácsony nyilatkozata mind szembemegy. Ezért arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy gondolja át és vonja vissza a nyilatkozatát.

Rovatok