Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, milyen hosszan beszélhet majd egymással Orbán Viktor és Magyar Péter

2024. október 8., kedd 09:51

Öt percig beszélhet majd egymással Orbán Viktor és Magyar Péter. A miniszterelnök és a Tisza Párt elnöke az Európai Parlament szerda reggeli plenáris ülésén szólalhat fel.

Orbán Viktor az Európai Parlament szerda reggeli plenáris ülésén ismerteti az Európai Tanács magyar elnökségének programját. A Népszava azt írja, a miniszterelnöknek 15 perce lesz, hogy elmondja a beszédét, és válaszoljon a kérdésekre és megjegyzésekre. 

A tervek szerint Orbán Viktor kétszer is lehetőséget kap a válaszadásra: elsőként a nyolc frakció vezérszónoka után, majd a háromórás vita végén is reagálhat.

Az ülésen azonban nincs lehetőség azonnali válaszadásra, mindenkinek ki kell várnia a sorát a megszólalásra. Tehát ha beszél is egymással Magyar Péter és Orbán Viktor, nem hagyományos módon fogják tenni – írta a lap. 

Emellett felszólal a tanácskozáson Ursula von der Leyen is, aki a miniszterelnökhöz hasonlóan negyedórát beszélhet, valamint reagálhat az elhangzottakra. A politikai csoportok a létszámuknak megfelelően osztják el a hozzászólási időt. A legtöbbet, azaz 21 percet az Európai Néppárthoz tartozó képviselők beszélhetnek, akik között ott van Magyar Péter is.

A Tisza Párt elnöke öt percig fejtheti majd ki a véleményét,

úgy, mint a pártcsoportból előtte felszólaló frakcióvezető, a bajor keresztényszocialista Manfred Weber. A Demokratikus Koalíció politikusa, Dobrev Klára ugyancsak másodikként, a spanyol Iratxe García Pérez frakcióvezető után kap majd szót a szocialisták politikai csoportjából. A Patrióták Európáért blokknak a fideszes Gál Kinga lesz az első felszólalója, akinek két perce lesz a megszólalásra. A lap úgy tudja, a legtöbb frakcióból az első számú vezető kezdi majd a hozzászólások sorát.

Rovatok