Index Vakbarát Hírportál

Szennyvíz árasztotta el a Balatont Tihanynál

2024. október 9., szerda 15:07

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomócsöve megsérült, ami miatt heteken át szennyvíz ömlött a Balatonba Tihanynál. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (Hun-Ren BLKI) igazgatója elmondta, hogy a problémát sikerült megszüntetni, de megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutolsó ülésén Vasas Gábor, a tihanyi kutatóintézet vezetője a nyár végi tihanyi strandbezárást okozó szennyeződésről elmondta, hogy ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz  – írja a HírBalaton.  

„A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – közölte az igazgató.

Vasas Gábor a BFT utolsó, szeptemberi ülésén felhívta a figyelmet, hogy sürgősen lépni kell a tihanyi vízszennyezés ügyében. Elmondta, hogy a szezon végén zárták be Tihany Somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli miatt, ami gyakorlatilag egy szennyvízjelző baktérium,

jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal.

A HírBalaton felkereste a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalt, akik elmondták, hogy jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre. A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság pedig közölte, hogy nem érkezett feljelentés az üggyel kapcsolatban.

Vasas Gábor a lap megkeresésére beszámolt arról, hogy a hétvégén sikerült a szennyeződés forrását feltárni, és a problémát csőcserével megszüntetni. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvíz főnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami feltehetőleg évek óta csak megőrzés alatt áll. 

Rovatok