Index Vakbarát Hírportál

Új DNS-teszt segít kiszűrni a rákos megbetegedéseket Magyarországon

2024. október 9., szerda 16:33

A vastagbélrák korai felismeréséhez fejlesztettek ki tudósok egy olyan DNS-tesztet, mely mindössze a székletből vett mintából tudja felmérni a beteg állapotát. A teszt Magyarországon is elérhető, így segíti a daganatos megbetegedés kiszűrését anélkül, hogy vérvétel kelljen.

A vastagbélrák korai felismerésére széklet alapú DNS-tesztet fejlesztettek ki, mely mostantól Magyarországon is elérhető lesz a szűrővizsgálatokon. Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a teszt rákszűréseken is használható. A széklet teszt DNS-metiláción alapul, mely 92 százalékos pontossággal kimutatja, hogy a vizsgált beteg vastagbélrákos-e.

Magyarországon a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a vastagbélrák, ami hosszú idő alatt, tünetmentesen fejlődik ki a betegeknél. Évente több mint tízezer embernél diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot, melybe mintegy 3 ezren halnak bele. De − mint minden rákos megbetegedés − ez is nagyobb eséllyel lenne gyógyítható rendszeres szűréssel.

A korábbi DNS-alapú tesztekhez vérvétel volt szükséges, melyek azt adták meg, a beteg mennyire hordozza magában a genetikai hajlamot a vastagbélrákra. Ehhez az új típusú vizsgálat elvégzéséhez azonban semmilyen beavatkozás, se vérvétel, se beöntés nem szükséges. Otthon is elvégezhető, nem kell diétázni hozzá, étrendváltozás sem szükséges. A megszokott napirend mellett a székletből vett mintát kell a vizsgálatra eljuttatni − számolt be a 444.

Rovatok