Index Vakbarát Hírportál

Kirgizisztán miniszterelnökével tárgyalt Orbán Viktor

2024. október 11., péntek 20:07

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tárgyalt Akilbek Dzsaparov kirgiz miniszterelnökkel. A kirgiz kormányfő szerint mezőgazdasági és a vízgazdálkodási területen látja elmélyíthetőnek a két ország közötti együttműködést.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Akilbek Dzsaparov kirgiz miniszterelnököt, aki munkalátogatásra érkezett Magyarországra – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozón a nemzetközi ügyeket illetően a béke fontosságáról beszéltek a felek, hiszen az ukrajnai háború károsan hat gazdaságaink illetve az országaink közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlődésére.

Kirgizisztán miniszterelnöke kiemelte: elsősorban a mezőgazdasági és a vízgazdálkodási területen látja elmélyíthetőnek a kétoldalú együttműködést.

Áttekintették a két ország közötti stratégiai partnerség eddigi eredményeit, valamint Orbán Viktor novemberben esedékes biskeki hivatalos tárgyalásainak témaköreit – olvasható a közleményben.

Szijjártó Péter: Sokat profitáltunk a közép-ázsiai kapcsolatokból

Egyre szorosabb a kapcsolat Magyarország és Kirgizisztán között, miután hazánk még idejében kezdte építeni a kapcsolatait a dinamikusan fejlődő közép-ázsiai régióval, amelyből már eddig is sokat profitált – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kirgiz elnök látogatása kapcsán arról számolt be, hogy a két ország közötti kapcsolatok egyre szorosabbak, a kereskedelmi forgalom tavaly megdőlt, és idén is jelentős növekedést mutatott fel.

Elmondta, hogy a magyar vállalatok egyre nagyobb sikereket tudnak elérni Kirgizisztán piacán, többek között az egészség- és gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, a vetőmagágazatban. A néhány éve 16 millió dolláros tőkével létrehozott kirgiz-magyar fejlesztési alapból is már két gépipari és egy állattenyésztési közös beruházást sikerült finanszírozni, és jelenleg is zajlik egy vízenergia-hasznosítási beruházás vizsgálata.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nagyra értékeli Kirgizisztán szerepét a terrorizmus elleni globális küzdelemben.

„Mi tehát idejében ébredtünk, és bőven előttük kezdtük el építeni a kapcsolatainkat, amelyből Magyarország, a magyar gazdaság, a magyar vállalatok eddig sokat profitáltak” – összegzett.

A miniszter szeptemberben járt Kirgizisztánban, ahol kijelentette, hogy migráció tekintetében Brüsszel a veszélyt, míg Biskek a biztonság forrását jelenti.

Sűrű nap a Karmelitában

Az albán kormányfő fogadása mellett pénteken Orbán Viktor fogadta Edi Rama albán miniszterelnököt is. Az Európai Uniós csatlakozás felé haladó ország kormányfője köszönetet mondott a magyar miniszterelnök albánia felé mutatott „meg nem ingó támogatásáért” és további együttműködésre számít. 

Rovatok