Index Vakbarát Hírportál

Az albán miniszterelnök példaképként tekint Magyarországra

2024. október 11., péntek 18:47

Orbán Viktorral találkozott Edi Rama albán miniszterelnök. Az albán kormányfő köszönetet mondott a magyar miniszterelnök Albánia felé mutatott „meg nem ingó támogatásáért” és további együttműködésre számít.

Albánia példaképként tekint Magyarországra – mondta Edi Rama albán miniszterelnök pénteken Budapesten.

Az albán kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Magyarországon a közigazgatás belső reformját példaértékűen valósították meg. Ez különösen fontos egy olyan ország számára, mint Albánia, amelyik az uniós csatlakozás útjára lépett – hangsúlyozta.

Az albán miniszterelnök méltatta a magyar kormány szerkezetének átalakítását, és kitért arra is, hogy a jóléti társadalom megteremtése nem épp biztató pénzügyi keretek között kezdődött meg.

Edi Rama köszönetet mondott Orbán Viktornak „a soha meg nem ingó támogatásért”, amelyet a Nyugat-Balkán irányában tanúsított. Köszönetét fejezte ki a soros magyar elnökségnek, amely – mint mondta – „nagyszerű dolgot tett Albánia érdekében”, nyomást fejtett ki, koordinációs munkát végzett. 

A miniszterelnök kiemelte, hogy néhány napon belül a csatlakozási tárgyalások egy fontos, új fázisát tudják megkezdeni. Ez igen komoly előrelépést jelent Albánia uniós csatlakozásában.

Az albán kormányfő reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több területen tudnak együttműködni Magyarországgal. Egyik ilyen lehetséges területként jelölte meg a turizmust. Kifejtette: mivel egyre többen választják Albániát nyaralásuk helyszínéül, a turizmus egyre bővül, idén az odaérkezők száma elérheti akár a 12 milliót.

Kitért a magyar cégek befektetéseire Albániában, ezek mintegy 350 millió eurót (140 milliárd forint) képviselnek, ami értékelése szerint „komolyan releváns” az albán gazdaság számára. Beszámolt arról is, hogy a találkozón két együttműködési megállapodást is aláírtak, egyet a mezőgazdaság, egyet a közigazgatás területén – közölte az MTI.

Megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások

Albánia európai uniós csatlakozásáról tett bejelentést pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikusok szerint az ország már nagyon rég, mintegy tizenöt éve vár a csatlakozásra, ezért „nagy siker, hogy a soros magyar EU-elnökség alatt kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások”.

Rovatok