Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások az EU és Albánia között

2024. október 11., péntek 15:47

Albánia európai uniós csatlakozásáról tett bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikusok szerint az ország már nagyon rég, mintegy tizenöt éve vár a csatlakozásra, ezért „nagy siker, hogy a soros magyar EU-elnökség alatt kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások”.

Albániának már régen bent kellene lennie az Európai Unióban – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, az Edi Rama albán kormányfővel folytatott tárgyalása után adott sajtónyilatkozatában.

A kormányfő beszámolója szerint vendégével az európai helyzetről és a Nyugat-Balkán és az európai politika jövőjéről is eszmecserét folytattak.

Most nekünk kell segítséget adnunk albán barátainknak, hiszen a Nyugat-Balkán országai átlagosan 15 éve várnak arra, hogy belépjenek az Európai Unióba

– emlékeztetett, majd hozzátette, hogy van elég baj Európában – amiről beszélhetett a minap Strasbourgban is –, ezekre a bajokra pedig a legnyilvánvalóbb orvosság az volna, ha az EU végre befogadná a Nyugat-Balkán országait.

Edi Ramával abban állapodtak meg, hogy a kétoldalú együttműködést folytatni fogják, Magyarország várja az albán üzleti élet érdeklődőit, valamint készen áll arra, hogy az eddigieket is meghaladó súllyal vegyen részt az albán gazdaság modernizálásában – mondta Orbán Viktor az MTI szerint. 

Szijjártó Péter: Albánia tizenöt éve vár az EU-tagságra

„Nagy sikere a magyar európai uniós elnökségnek, hogy jövő kedden megkezdődhetnek tartalmilag is a csatlakozási tárgyalások Albániával” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a Karmelita kolostor udvarában tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető Orbán Viktorhoz hasonlóan arról számolt be, hogy Albánia a többi nyugat-balkáni országgal együtt már hosszú ideje, mintegy tizenöt éve vár az EU-tagságra. Mint mondta, az integrációs folyamatban vannak fontos mérföldkövek, és talán a legfontosabb, amikor egy országgal megindulnak a valós tartalmi csatlakozási tárgyalások, amelyek alatt harmincöt témát vesznek végig.

Albániával az első tárgyalási fejezetcsoport megnyitására kedden kerül sor, amikor is az első Európai Unió–Albánia kormányközi konferencia megrendezésére is sor kerül

– mondta Szijjártó Péter, majd nagy sikernek nevezte, hogy ez a soros magyar EU-elnökség alatt történik meg.

Az ország felkészült, és alkalmas más fejezetek megnyitására is

„Az Alapelvek nevű fejezetcsoportot nyitjuk meg, amely öt fejezetből áll, köztük az igazságszolgáltatás, a biztonság, a közbeszerzések, a statisztikai módszertanok és a pénzügyi ellenőrzés kérdésével” – emelte ki a miniszter és leszögezte, hogy Magyarország nem csak az idei EU-elnöksége alatt, hanem utána is segítséget fog nyújtani Albániának abban, hogy „ezt a bonyolult tárgyalási folyamatot végig tudják vinni”.

A mai napon Albánia közigazgatásáért felelős miniszterével abban állapodtunk meg, hogy a Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Diplomáciai Akadémián ötven, az albániai közigazgatásban dolgozó és a csatlakozási tárgyalásokban szerepet vállaló munkatárs kiképzése fog megtörténni. Hasonlóan, mint Moldova esetében tehát, itt is képzéssel is támogatást nyújtunk az ország csatlakozási tárgyalásainak sikerre viteléhez

– fogalmazott a miniszter, aki úgy véli, Albánia több fejezetcsoport megnyitására is alkalmas, és felkészült, majd kihangsúlyozta, a magyar kormány azon lesz, hogy az elnökségi félévből hátralévő hónapokban további témák megnyitásához is közelebb kerüljön.

„Az uniós elnökségünk talán legfontosabb célkitűzésének azt tettük, hogy a nyugat-balkáni országok csatlakozási tárgyalásait gyorsítsuk fel. Itt most ennek egy igencsak kézzelfogható jele van” – húzta alá a tárcavezető. 

Rovatok