Index Vakbarát Hírportál

Újabb meteorológiai rekord dőlt meg Budapesten

2024. október 11., péntek 14:50

Megdőlt a fővárosi napi szélrekord. A korábbi széllökésrekordot 2019-ben regisztrálták, akkor óránkénti 71,6 kilométeres széllökést mértek.

Megdőlt a fővárosi szélrekord csütörtökön – számolt be a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken. 

Mint írták, csütörtökön egy közeledő frontrendszer előtt dél-délnyugat felől még meleg levegő áramlott fölénk, és a Dunántúlon és a magasabban fekvő tájakon viharos széllökések is előfordultak. 

Budapesten, a János-hegyen kora hajnalban óránkénti 81,4 kilométeres maximális széllökést mértek, ami új fővárosi napi rekord.

A korábbi széllökésrekord ezen a napon Budapesten óránkénti 71,6 kilométeres volt, amit még 2019-ben regisztráltak, szintén a János-hegyen.

Ahogy azt korábban megírtuk, csütörtökön Magyarországot is elérte az a hidegfront, amely a korábban aktív, Kirk nevű exhurrikánig követhető vissza. Az északnyugat felől érkező ciklon lehűlést, viharos szelet és kiadós csapadékot hoz.

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, amely mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!

Rovatok