Index Vakbarát Hírportál

Tovább forrnak az indulatok az I. kerületben, váratlan helyről kapott bírálatot a volt polgármester

2024. október 12., szombat 06:36

V. Naszályi Márta baloldali támogatói is értetlenül állnak Böröcz László új I. kerületi polgármester állítása előtt, miszerint a távozó városvezetők 70 millió forintnyi jutalmat és végkielégítést fizettek ki egymásnak, majd törölték az önkormányzat levelezésének biztonsági mentéseit. Az LMP képviselője szerint a hozzá hű emberek hallgatását fizette meg a leváltott polgármester.

Mint megírtuk, Böröcz László, az I. kerület frissen megválasztott polgármestere csütörtökön közölte, hogy az I. kerületi önkormányzat távozó vezetői szeptember utolsó napjaiban 70 millió forintnyi jutalmat és végkielégítést fizettek ki egymásnak, a jegyző pedig utasításba adta, hogy az önkormányzat levelezésének biztonsági mentéseit is töröljék. 

A korábbi közlemény szerint szeptember 26-ra összehívott testületi ülésen nem tettek erről említést, sőt a polgármester asszony nyilvánosan tagadta, hogy bárkit jutalmazott volna. Az október elsején átadott átadás-átvételi dokumentumokban sem szerepelnek ezek a kifizetések, de kiderült a trükk: a dokumentumokat szeptember 25-én reggel zárták le, és a jutalmak egy részét csak ezt követően utalták ki.

A polgármester arról is említést tett, hogy két év alatt a V. Naszályi Márta közvetlen körébe tartozók a fizetésükön felül mintegy 140 millió forintot vettek fel különböző jogcímeken. Az ügyben a Budavári Önkormányzat büntetőfeljelentést tesz, melyhez az összes vonatkozó dokumentumot benyújtja a hivatal.

Minden oldalról támadják V. Naszályi Mártát

A Várnegyed oldalán pénteken arról írtak, hogy „balliberális támogatói borzasztóan kiakadtak V. Naszályi Mártára”. A Várnegyed Magazin kérdésére Remenyik Ildikó, a kerület egykori MSZP-s képviselője azt mondta, végtelenül csalódottak lettek, ugyanis eddig azt gondolták, hogy „csak nagy volt a kabát V. Naszályi Márta korábbi I. kerületi polgármesternek, de amit az utóbbi hetekben a jutalmi pénzekkel művelt, azzal a lopás gyanúja is felvetődik”.

A héten kipattant ügyről a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és az LMP lap által megkérdezett képviselői sem tudtak. Kun János, a Párbeszéd I. kerületi volt és jelenlegi önkormányzati képviselője azt mondta: „Mind a volt polgármester asszonyt, mind a volt jegyző asszonyt úgy ismertem meg, mint akik betartják a törvényeket, így nem feltételezem, hogy jogszabályellenes intézkedést hoztak volna.”

Csobánczy Gábor DK-s önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester pedig közölte: V. Naszályi soha nem avatta be őt kollégáinak javadalmazási, illetve jutalmazási rendszerébe. „Jómagam az elmúlt öt évben nem részesültem a polgármester asszony ilyen irányú kedvességéből, fel sem merült ilyen jellegű jutalmak kiosztása esetemben” – fogalmazott. Kiemelte, hogy „jogilag nem tisztem megítélni a történteket, de az én erkölcsi normáimba ilyen jellegű cselekmények nem férnének bele.”

Kovács László György, korábbi LMP-s budavári képviselő a lapnak elmondta, V. Naszályi Márta évek óta nem osztotta meg a baloldali összefogás képviselőivel, hogy milyen szerződéseket kötött, és milyen pénzeket fizetett ki, ezért az utolsó két évben jutalomként összesen kifizetett 140 millió forintról sem volt tudomása. 

Azt is elárulta, hogy nagyon nehéz volt V. Naszályival együtt dolgozni, mert mindenkit terrorizált, ezért sokan elmentek a hivatalból.

Magánvéleményem szerint V. Naszályi ezekkel a jutalmakkal a haverok és a hozzá hű emberek hallgatását és hűségét fizette meg, így vette meg a hallgatásukat, ami akár a hűtlen kezelés fogalmát is kimerítheti

– fogalmazott Kovács László György.

Rovatok