Index Vakbarát Hírportál

Határozati javaslatot nyújt be a DK a Fővárosi Közgyűlés elé 23 új HÉV-szerelvény beszerzésére

2024. október 13., vasárnap 13:38

A Demokratikus Koalíció határozati javaslatot nyújt be a Fővárosi Közgyűlésnek, amelyben többek között azt kéri a kormánytól, indítsa újra a 23 új HÉV-szerelvény közbeszerzését – közölte Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese és Keszthelyi Dorottya, a DK fővárosi képviselője vasárnap online sajtótájékoztatón.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője szerint a kormány a felelős azért, hogy leállították a HÉV-kocsik beszerzését és a csepeli, a ráckevei és a gödöllői HÉV felújítását, és hagyják a többi vasútvonallal együtt lerohadni a HÉV-vonalakat”. Továbbá a DK szerint a „vasútfejlesztésre szánt pénzek Mészáros Lőrinc cégei és az Orbán-bányák számlájára kerülnek”. 

A sajtótájékoztatón hangoztatták, hogy a DK elfogadhatatlannak tartja a HÉV-járatok további ritkítását, a jelenlegi helyzetért pedig a kormánynak és Lázár János építési és közlekedési miniszternek kell vállalnia a felelősséget.

Mint a főváros egyik égető kérdéséről az Index is beszámolt, kiszivárgott egy terv, amely szerint már karácsony előtt, december 15-től ritkítanák három fővárosi HÉV-vonal járatait. A kiszivárgott terv azt jelenti, hogy a jelenlegi hat kocsi helyett csak hárommal, illetve ritkábban közlekednének a szerelvények a ráckevei, a gödöllői és a csepeli viszonylatokon. A tárca vezetője és fővárosi politikusok személyeskedéstől sem mentes vitában üzengettek egymásnak.

Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy a főváros biztosan nem járul hozzá a járatszámok radikális csökkentéshez, Vitézy Dávid, aki elsőként lépett fel a tervezet ellen, állítja, hogy a MÁV–HÉV Zrt. kezdeményezte a BKK-nál a HÉV-ek ritkítását, addig Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint mindez csak egy „belvárosi, libsi gyerek hallucinációja”. Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója viszont elismerte, hogy a HÉV-járművek fogynak és kieshetnek szerelvények, konkrét döntésről azonban ő sem számolt be. 

Beterjesztik a határozatukat

Keszthelyi Dorottya, a DK fővárosi képviselője közölte, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére beterjesztik ötpontos határozati javaslatukat.

A dokumentumban azt kérik, hogy a kormány a HÉV-vonalakon az alapvető karbantartási feladatokat készítse elő és végezze el, írja ki a 23 új HÉV-szerelvény közbeszerzését, valamint „hozza haza” az uniós fejlesztési forrásokat és azokat fordítsa a kötöttpályás közlekedésre.

Azt is kérik, hogy a kormány finanszírozza a fővárost megfelelően, ne vonjanak el 90 milliárd forint szolidaritási adót, a kabinet fizesse ki a Lánchíd felújításából, a trolibeszerzésből és az Egészséges Budapest Programból fennmaradó forrásokat. Keszthelyi Dorottya megjegyzete: ezeken felül arra kérik Lázár Jánost, hogy politikusok sértegetése helyett legyen proaktív, mutassa meg, hogy a budapestiek és az agglomerációban élők érdekeiért dolgozik.

A DK arra kéri a közgyűlési tagokat, ätámogassák a DK határozati javaslatát, és közösen álljanak ki a fővárosi egyik legfontosabb közlekedési hálózatáért.”

Rovatok