Index Vakbarát Hírportál

Az Energiaügyi Minisztérium szerint jelentősen javult a levegő minősége

2024. október 13., vasárnap 16:46

Az elmúlt években jelentősen csökkent a levegőben szálló por mennyisége. A HungaroMet adatai szerint az országban több térség is eléri az előírt uniós határértéket. Az Energiaügyi Minisztérium kiemelte, hogy a 2020-ban indított levegőterhelés csökkentésére indított kormányprogram 2030-ra 50 százalékkal mérsékli a környezeti terhelést.

Az utóbbi években jelentősen csökkent a levegőben a szálló por (PM10) mennyisége Magyarországon. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. adatai szerint az értékek az egész országban megfelelnek a vonatkozó uniós követelményeknek – közölte az Energiaügyi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.

Azt írták, a leginkább érintett területek adatai is egyértelműen javuló tendenciát mutatnak: Pécs környéke 2018 óta, Budapest és környéke agglomeráció 2020 óta, míg a Sajó-völgye 2023 óta teljesíti a PM10 szennyezettségre vonatkozóan előírt uniós határértékeket.

A levegőminőség alakulásához több tényező, így a földrajzi elhelyezkedés, a meteorológiai folyamatok, a nagy távolságból és a szomszédos országokból érkező légszennyezés is hozzájárul, ezért a határértékek betartása csak a kibocsátások csökkentésével segíthető elő, ennek érdekében hazánk jelentős lépéseket tett az elmúlt években

– emelték ki.

Hozzátették, hogy a kormány 2020-ban a korábbi PM10 kibocsátás csökkentésére irányuló program kibővítésével elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot (OLP). Ez azokat az ipart, energiaszektort, lakosságot, közlekedést és mezőgazdaságot érintő intézkedéseket tartalmazza, amelyekkel elérhető a kibocsátás-csökkentési cél, és irányt szab az ágazati szabályozások, támogatások kialakításához is. Az ebben foglalt intézkedések megvalósítása 2030-ra több mint 50 százalékkal mérsékli a környezeti és egészségügyi terheket.

A levegőtisztaság-védelem egységes szakmai irányítást kapott

A minisztérium közlése szerint a levegőminőség javítása érdekében 2019-ben indult HungAIRy LIFE integrált projekt 10 magyar településen, 8 régiót lefedve. A projektben részt vevő szervezetek a levegőtisztaság védelmét többek között egy döntéstámogató, levegőminőség-modellező eszköz fejlesztésével, az érintett települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatával, szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel, helyi pilot akciókkal, valamint egy országos tanácsadói hálózat működtetésével valósítják meg. A projekt részeként Békéscsabán és Kaposváron egy-egy új légszennyezettségi mérőállomást is telepítettek.

Kitértek arra, hogy a levegőtisztaság-védelem 2024 júliusától egységes szakmai irányítást kapott az állami meteorológiai szolgálat átalakításával és a kormányhivatalok helyett a HungaroMet Zrt. látja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat.

A tárca kiemelte azt is, hogy a levegőminőségi célok eléréséhez jelentős mértékben hozzájárul a lakóingatlanok energetikai korszerűsítése, mint például az otthonfelújítási támogatás,

amely többek között energiahatékonysági, illetve a levegőminőség szempontjából is releváns beruházásokra biztosított lehetőséget 2022 végéig. A 2024-ben is meghirdetett energetikai követelményeket is előíró otthonfelújítási programban jelenleg is igényelhető támogatás az 1990 előtt épült családi házak és sorházak energiahatékonysági felújítására, valamint fűtéskorszerűsítésére. Emellett a hatósági áras tűzifaprogram, a szociális tűzifaprogram, a teherforgalomtól védett övezetek kijelölése, a Zöld busz program és az elektromobilitási fejlesztések is segítették a légszennyezettségi mutatók javulását.

A fentieken túl az Energiaügyi Minisztérium több, különösen toxikus légszennyező anyag kibocsátási határértékét az uniós szabályozásnál szigorúbb, németországi szintre módosította az ipari üzemek esetében, így a környezetvédelmi hatóságok a tevékenység típusától függetlenül szigorúbb, a korábbiak felére, illetve ötödére csökkentett határértékeket tudnak előírni az engedélyekben.

A közleményben hangsúlyozták, hogy hosszú távú eredmények eléréséhez alapvető fontosságú a minél fiatalabb korban megkezdett szemléletformálás, ezért az ezt segítő programokat is támogatja.

Ezek közül kiemelkedik a „Kölcsönkapott levegő és a Mindennapi levegő” program, amelyben eddig már több ezer általános és középiskolás gyermek ismerhette meg a levegőminőséggel összefüggő információkat, illetve a légszennyezés elleni fellépés lehetőségeit.

Rovatok