Index Vakbarát Hírportál

Úgy megrúgták egy mérkőzésen, hogy kis híján belehalt egy 17 éves magyar válogatott

2024. október 14., hétfő 19:54 | aznap frissítve

Súlyos sérülést szenvedett az ETO FC Győr 17 éves labdarúgója, Zója-Katona Márk egy szombati bajnoki mérkőzésen. A korosztályos válogatott játékos egyik veséjét ki kellett venni, életveszélyben volt.

A korosztályos válogatottban is bemutatkozó fiatal győri labdarúgó a Diósgyőr elleni szombati bajnokin kapott egy erős rúgást. 

A történtekről a csapat számolt be először egy Facebook-posztban, ahol azt írták: „A tegnapi napon megrendezett DVTK–ETO FC U19-es mérkőzésen Zója-Katona Márk játékosunk súlyos sérülést szenvedett, aminek következtében műtéti beavatkozásra is sor került.” 

Az egész klub nevében kívánunk jobbulást és mihamarabbi felépülést, gyógyulj meg, Csöpi!

– üzenték a sérült játékosnak egy fotóval.

Így történt 

Az esetről a Kisalföld című lap osztott meg további részleteket. Azt írták, hogy Zója-Katona Márk hatalmas rúgást kapott a veséjére, és le is cserélték. De nem akkor lett rosszul, hanem már hazafelé tartva, a csapat buszán, ahol nagyon erős fájdalmai voltak, majd elhányta magát.

A buszon utazó edzők – a győriek orvosával telefonon egyeztetve –, azonnal mentőt hívtak. A busszal lehúzódtak az útról, ott várták meg a segítséget. 

Nem sokkal később a miskolci kórházban életmentő műtétet végeztek rajta.

Később kiderült, hogy a veséje megrepedt, a hasüregébe rengeteg vér folyt, nem bírta volna ki az utat Győrig. A sérült vesét végül kivették, viszont az is problémát okozott, hogy a másik veséje nem akart beindulni.

Vasárnap délelőttre a fiatal jobban lett, megmaradt veséje is elkezdett működni, levették a gépről, majd felébresztették a mélyaltatásból.

Az édesapa szerint fiát fél óra választhatta el a haláltól, véget érhet a pályafutása idehaza

A Kisalföld elérte Zója-Katona Márk édesapját is, aki azt mondta: „Szerencsére sokat javult a fiunk állapota, de csupán hajszálon múlt az élete.”

„Hatalmas rúgást kaphatott, az orvosok azt mondták, azonnal elrepedt a veséje, másfél liter vér került a hasüregébe. Így nézte még végig a meccset, majd várta meg, amíg mindenki lezuhanyozik, s ült fel a buszra. Nem értem, nem értjük, hogyan történhetett meg mindez. Úgy tudom, ebben a kiemelt utánpótlás-bajnokságban kellett volna orvosnak is a helyszínen lennie, ám nem volt” – fogalmazott az apa, hozzátéve:

Azt gondolom, egy szakember azonnal látta volna, gondolt volna arra, hogy mekkora a baj. Csak a győri csapat stábjának köszönhető, hogy életben maradt a fiúnk. Nagyon hálásak vagyunk az ETO orvosának, az edzőknek, hogy megálltak, s azonnal mentőt hívtak. Köszönjük a miskolci kórház szakembereinek is a gyors beavatkozást, ők árulták el: fél órán múlt, hogy nem lett sokkal nagyobb a baj, s Márk életben maradt.

Az édesapa azt is elmondta, hogy emiatt alighanem véget ér fia labdarúgó-pályafutása idehaza. Mint mondta, „úgy tudom, Magyarországon nem lehet hivatalosan egy vesével futballozni. Ez is nagyon fájó, hiszen a fiunk mindent egy lapra tett fel, hogy focizhasson”.

Nem tudom, ezek után, mihez kezd majd játék nélkül, persze most az a legfontosabb, hogy meggyógyuljon, s újra egészséges ember legyen. Azon egyébként gondolkodunk, hogy feljelentést teszünk, mert úgy érezzük, nagyot hibázott valaki. Nem szabadott volna Márkot annyi ideig orvosi ellátás nélkül hagyni

– mondta végül az apa.

Rovatok