Index Vakbarát Hírportál

A kormány elárulta, mely területeken kaphat közfinanszírozást a magánegészségügyi ellátás

2024. október 14., hétfő 07:55

A Belügyminisztérium a mostani ellátási problémákból nem lát olyat, amelyek biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat, ezért csak azokért a szolgáltatásokért kaphatnak a magánellátók állami közfinanszírozást, amelyek külföldön magasabb összegbe kerülnének.

A kormány megteremti a jogi lehetőséget, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók közfinanszírozott ellátást nyújthassanak a hiányzó területeken, azonban csak olyan szolgáltatásokért kaphatnak a magánellátók állami közfinanszírozást, amit tőlük olcsóbban vehet meg az állami egészségpénztár, mint külföldön – írja a Népszava.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt úgy módosítaná a kormány, hogy bevezet egy új fogalmat, a „hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató” megnevezést. A tervezet csak az új fogalmat vezette be, arra vonatkozóan a szöveg nem adott támpontot, hogy mely területeken milyen mértékben és milyen közfinanszírozási módszerrel tervezi alkalmazni azt a kormányzat.

A Belügyminisztérium a lap kérdésére válaszolva azonban elárulta, hogy azok a szolgáltatások kerülnek majd a hiánypótló kategóriába, amelyeket az esetek legalább 95 százalékában a rendszer nem képes nyújtani és ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jellemzően külföldön vásárolja meg.

A Belügyminisztérium ugyanakkor nem tekinti „hiánypótló állami szolgáltatásnak” a várólistás műtéteket, mivel úgy vélik, „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”.

Mint közölték, a mostani ellátási problémákból nem látnak olyat, amelyek biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat.

A tárca azt is elárulta a lapnak, hogy az egészségbiztosító folyamatosan monitorozza a külföldön általa igénybe vett ellátásokat és elvégzi a szükséges költségszámításokat. Ha jobban megéri egy magyarországi magánintézményben elláttatni a beteget, mint külföldre szállítani, akkor itthon finanszírozza majd az adott terápiát a biztosító. A minisztérium szerint így ez a módosítás elsősorban a betegek érdekeit szolgálja.

Rovatok