Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a következő nemzeti konzultáció, a Fidesz javaslatot tett a kormánynak

2024. október 14., hétfő 16:32

A Fidesz hétvégi, kihelyezett frakcióülésén azt javasolták a kormánynak, hogy indítsanak egy újabb nemzeti konzultációt – közölte Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője.

A politikus egy Facebook-posztban számolt be erről, ahol azt írta: „Ha Magyarország semleges gazdaságpolitikát folytat, akkor az uniós átlag felett növekedhet a gazdaság. Ez jó alapot ad a kormánynak arra, hogy emelje a béreket, beindítsa a vállalkozásokat és új lakhatási intézkedéseket vezessen be.”

Ahogy minden fontos ügyről, erről is meg kell kérdezni az emberek véleményét. A frakcióülésen azt javasoltuk a kormánynak, hogy indítson nemzeti konzultációt

közölte Kocsis Máté a Facebook-bejegyzésben.  

A Fidesz frakcióülése vasárnap kezdődött, és hétfőn még tart, bár Orbán Viktor nélkül, mert ő azóta Berlinbe utazott egy csúcstalálkozó miatt. Az eddig elhangzottakról itt írtunk bővebben.

Húsba vágó kérdések

Az MTI-nek a fenti posztnál részletesebb beszámolója szerint Kocsis Máté az esztergomi frakcióülésének szünetében beszélt a kezdeményezésükről. 

A frakcióvezető azt mondta, hogy

a konzultáció témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a bérelemelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének.

A frakció egységes abban, hogy Covid és a háború óta megváltozott gazdasági helyzetben új eszközökre, új gazdasági megoldásokra van szükség ahhoz, hogy az ország újra sikeres lehessen – közölte Kocsis Máté, hozzátéve: jelen pillanatban úgy vélik, hogy Magyarország gazdasági kilátásai jók, és ez jó alapot ad a gazdaság további erősödését és az emberek gyarapodását szolgáló intézkedések bevezetéséhez. 

Ugyanakkor „rossz hír, hogy ezzel párhuzamosan az európai vezetés tulajdonképpen egy kereskedelmi hidegháborút vív”, elzárkózva a keleti világ gazdaságaitól és kereskedelmétől – tette hozzá. Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy Magyarország semlegességét ezzel szemben nem az elzárkózás, hanem a nyitottság szolgálja a Kelet és a Nyugat irányába egyaránt. Magyarországnak sem a Nyugattal, sem a Kelettel nem szabad megszakítania a kapcsolatait, ez fogja garantálni az ország erősödését.

A Fidesz úgy gondolja, hogy ez a jó irány, de mivel ezek húsba vágó kérdések, amelyekben mindig kikérik az emberek véleményét, nemzeti konzultációt javasolnak a kormánynak – összegezte a frakcióvezető az MTI tudósítása szerint.

Ekkor konzultáltak utoljára nemzeti szinten

Az utolsó nemzeti konzultáció a tavaly év végén volt, amelynek minden kérdése Brüsszelre vonatkozott.

A kormány utóbb azt közölte, hogy azt a kérdéssort másfél millióan töltötték ki. Az ellenzékiek akkor azzal „hekkelték meg” a konzultációt, hogy érvénytelen íveket küldtek vissza vagy gyűjtöttek össze egy kezdeményezés részeként.

Rovatok