Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság jöhet a télen? – Megszólalt a szakértő

2024. október 14., hétfő 21:39

A Draghi-jelentés szerint az EU versenyképessége egyre csökken, ráadásul az Európai Unió fizet a legtöbbet az energiáért. Az Európai Bizottság elrendelte a gáztárolók feltöltését, de a háború és a magas árak ezt egyre nehezebbé teszik. Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője nyilatkozott arról, hogy mindez mennyiben érintheti Magyarországot.

Mint a növekedés.hu írta, az úgynevezett Draghi-jelentés szerint Európa versenyképessége egyre csökken. Jelen pillanatban az EU a globális GDP 17 százalékát adja, ami ugyan megegyezik a kínai adattal, azonban az Egyesült Államok 26 százalékos szintjétől egyre jobban lemarad. Mint írták, nagy problémát jelent az is, hogy az EU-ban jóval magasabbak az energiaárak az Egyesült Államokban és Kínában fizetendőkhöz képest. 

A magas árak oka részben az, hogy az elszámolási rendszer még mindig gázalapú, miközben a megújuló források egyre nagyobb teret nyernek. Az EU teljes gáztároló kapacitása 93 százalékos töltöttségen van, ami 102 milliárd köbméternyi gázt jelent. Az Európai Bizottság 2023. novemberi rendelete alapján a tagállamoknak legalább 90 százalékos szintre kell tölteniük gáztárolóikat.

Számíthatunk energiaválságra a télen?

Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a növekedés.hu-nak azt nyilatkozta a fentiekkel kapcsolatban, hogy szerinte Magyarország felkészülten várja a fűtési időszakot, az ellátási problémák kialakulásának esélye alacsonyabb, mint az előző években volt. Ugyanakkor hozzátette: 

Regionális szinten jelentős kockázatok vannak.

Régiónk legnagyobb kockázatát az orosz–ukrán tranzitszerződés év végi lejárata jelenti, ugyanakkor az elmúlt hónapok nyilatkozatai alapján várhatóan jövőre is érkezik Ukrajnán keresztül gáz, csak azeri közvetítéssel – mondta a szakértő. Megjegyezte: a Magyarország által 2021-ben megkötött hosszú távú szerződés keretében foglalt beszerzés nagyobb része már nem ukrán, hanem déli irányból érkezik.

Hortay Olivér a kőolajellátással kapcsolatban azt is mondta, hogy Magyarország háromhavi biztonsági tartalékkal rendelkezik, ami az akut problémák áthidalására elegendő mennyiséget jelent. Szerinte a háború kockázatot jelent, ám nem látszik olyan tényező, ami tartós ellátási zavart teremthetne.

Rovatok