Index Vakbarát Hírportál

Őrölt köményt és fahéjat hívott vissza a Nébih

2024. október 14., hétfő 13:43

A Paleocentrum Kft. pirrolizidin-alkaloidok jelenléte miatt paleolit őrölt római köményt, illetve határérték feletti ólom miatt paleolit őrölt fahéjat hívott vissza a forgalomból − közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

A tájékoztatás szerint a visszahívásban érintett az 50 grammos, 250 grammos és 1 kilogrammos, 2026. június 30-ai minőségmegőrzési idejű paleolit őrölt római kömény, illetve a 2025. november 30-ai minőségmegőrzési idejű, 50 grammos, 250 grammos és 1 kilogrammos paleolit őrölt fahéj.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a visszahívott termékeket ne fogyasszák el.

Miért veszélyes az ólom?

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján szereplő indoklás szerint az ólom a nehézfémek csoportjába tartozó, természetben előforduló környezeti szennyező anyag. Régebben a vízvezetékcsövek, festékek és a benzinüzemű autók növelték környezetünkben való jelenlétét.

Az ólom szervezetbe jutásának forrásai jelenleg az élelmiszerek, víz, levegő, talaj és a por. Étrendünkben az ólom számos forrásból származhat, az átlagos európai fogyasztó ólombevitele pékárukból, teákból, burgonyatermékekből származik. Az ólomtartalom mázas kerámiaedényekből, ólomkristályból is kioldódhat. Mérgező anyag, amely a szervezetbe kerülve felhalmozódik, és károsítja a fejlődésben lévő idegrendszert, így gyermekekre különösen veszélyes.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a szervetlen ólom vegyületeket a 2A csoportba (valószínűleg humán rákkeltő anyagok csoportjába) sorolta. Európában az 1970-es évek óta ellenőrző intézkedéseket vezettek be az ólom festékekből, benzinből, konzervdobozokból és vízvezetékcsövekből történő hatékony eltávolítása érdekében.

A pirrolizidin-alkaloidok veszélyei

Világszerte számos növény termel pirrolizidin-alkaloidokat a növényevőktől való védelme miatt. Előfordulásuk a különböző növényekben jelentősen eltérő lehet, függ a növényfajoktól és növényi részektől, de befolyásolhatják más faktorok, például a klíma és a talajadottságok is.

Pirrolizidin-alkaloidokat különösen teákban, gyógyteákban és mézben mutattak ki. A pirrolizidin-alkaloidok például a teanövények közt elterjedő gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a teák és gyógyteák alapanyagainak betakarításakor szennyező anyagként a teanövények közé keveredhetnek.

Az élelmiszerekben és takarmányokban a pirrolizidin-alkaloidok nemkívánatosak, hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz vezethet. Állatkísérletek során néhány pirrolizidin-alkaloid genotoxikus (a génállományt károsító hatású) rákkeltőnek bizonyult.

Rovatok