Index Vakbarát Hírportál

Riasztották Bajót lakosait, medve járkál a településen

2024. október 15., kedd 07:56

A Komárom-Esztergom vármegyei Bajót Község Önkormányzata hívta fel a figyelmet hétfőn, hogy medve járkál a környéken. A vadállat Szlovákiából tévedhetett át.

Bajót Község Önkormányzata nemrég kapta a hírt, hogy az egyik településrészen, Péliföldszentkereszten az erdőben és a pataknál medvét láttak. „Kérünk mindenkit, hogy amíg nem tisztázódik a helyzet, a legnagyobb körültekintéssel járják az erdőt” – nyomatékosították hétfőn.

A környék lakóit arra is megkérték, hogy függesszék fel egy kis időre a kirándulást, gombászást és egyéb tevékenységeket. Kiemelték, az illetékes hatóságok tudnak az esetről, az intézkedést megkezdték. A további fejleményekről tájékoztatni fogják a lakosságot.

A felhívást azért is érdemes figyelembe venni, mert a szlovákiai Liptószentmiklósnál október elején gombaszedés közben támadt emberre egy medve. Az illető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Liptószentmiklósban nem ritkák a medvetámadások. Mint ahogy azt az Indexen olvashatták, márciusban öt személy – egy tízéves kislány, egy 32 és egy 72 éves férfi, egy 49 és egy 58 éves nő – sérült meg, szenvedett karmolást vagy medveharapást, de akkor kórházi ellátást egyikük állapota sem igényelt. Később a medvét kilőtték.

Áprilisban a szlovák kormány olyan alkotmánymódosítást terjesztett a parlament elé, amely megengedné a lakott területek 500 méteres körzetébe tévedt medvék kilövését. Egy környezetvédő szervezet rámutatott, hogy ez nagyjából a Tátra összes állatát jelentené, ezért a törvényt abszurdnak nevezték.

Rovatok